VIJESTIŽELIMO BEBU

30-dnevni vodič: kako se pripremiti za trudnoću?

Odluka da ste spremni za majčinstvo je  velika i znači prekretnicu u životu. No, je li vaše tijelo spremno za trudnoću? Možete li nešto napraviti kako bi period ispred vas prošao što bezbolnije?

Stručnjaci s Healtlinea sastavili su 30-dnevni vodič koji bi vas trebao pripremiti za začeće.

DANI 1 do 7

U prvoj sedmici nekoliko je ključnih stvari koje biste trebali napraviti.

1. Prekinite koristiti bilo koji oblik kontracepcije

Ovaj korak se podrazumijeva ako želite ostati trudni. Bitno je znati da možete zatrudnjeti vrlo brzo nakon prestanka uzimanja određenih pilula za kontracepciju. Mnoge žene prvu mjesečnicu dobiju u roku od dvije sedmice nakon prestanka uzimanja pilule. Kada počne menstruacija, počinje i prvi ciklus pokušaja začeća. Neke žene ostanu trudne odmah, drugima je potrebno nekoliko mjeseci.

2. Počnite uzimati mutivitamine

Trudnoćom se troše zalihe nutrijenata u tijelu, pa je dobro uzimati multivitamine kako biste premostili potencijalne nedostatke. Osim toga, prenatalni vitamini posebno su formulirani kako bitijelu dali što mu je potrebno tokom trudnoće.

3. Dodajte folnu kiselinu

Kada žena pokušava začeti, dobro je povećati unos folne kiseline. Savjet stručnjaka je da svakodnevno uzimate dodatke prehrani s 400 μg folne kiseline jer je ona ključna za bebin zdravi razvoj.

4. Počnite se zdravije hraniti

Zdravom i uravnoteženom prehranom također unosite potrebne vitamine i minerale. Trudite se jesti što više voća i povrća, a što manje prerađenih namirnica.

5. Budite aktivni

Tjelesna aktivnost četiri do pet puta sedmično sjajan je način pripreme tijela za trudnoću. Pokušajte skupiti barem 150 minuta aktivnosti sedmično, a ako ste početnik, krenite s nečim laganim kao što je hodanje.

6. Obavite sistematski pregled

Obavljanje sistematskog pregleda jednom godišnje dobro je jer nam može pomoći da se uhvatimo u koštac s nekim zdravstvenim problemom prije nego što postane ozbiljan. Ako se spremate za trudnoću, nije loše obaviti pregled i provjeriti u kakvom ste zdravstvenom stanju.

DANI 8-15

1. Posjetite ginekologa

Prije začeća možda ćete poželjeti obaviti razgovor s vašim ginekologom. On je najbolja osoba za razgovor o svim reproduktivnim pitanjima koja imate.

2. Pratite ciklus

Bez obzira na to jeste li uzimali kontracepciju ili ne, vrijeme je da se bazirate na menstrualni ciklus. Poznavanje ciklusa, a samim time i perioda u kojem ste najplodniji pomoći će vam da brže zatrudnite. Za početak je dobro znati trajanje ciklusa iz mjeseca u mjesec. Postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći u tome.

3. Ograničite izloženost toksinima

Pokušajte koristiti što je više moguće proizvoda za kućnu i osobnu njegu bez štetnih hemikalija. Izbjegavajte i određene kozmetičke tretmane. Izloženost velikim količinama toksina može biti opasna za bebu u razvoju.

4. Vježbajte oslobađanje od stresa

Život bez stresa je uvijek najbolja opcija, ali, naravno, nije tako lako osloboditi ga se u potpunosti. Ako ste pod stresom, probajte pronaći najbolji način za opuštanjepoput šetnji, vježbi dubokog disanja ili bilo čega drugog što vas umiruje.

5. Posjetite i zubara

Hormoni u trudnoći mogu utjecati na desni i zube. Provjera zubara i redovito pranje zubi mogu pomoći u sprječavanju trudničkog gingivitisa i karijesa.

6. Izbacite duhan i alkohol

Pušenje, uzimanje droga i konzumacija alkohola mogu naštetiti nerođenom djetetu na više načina. Pušenje bebu izlaže štetnim kemikalijama, ograničava protok krvi, a može uzrokovati i prijevremene trudove. Alkohol bebu dovodi u rizik od fetalnog alkoholnog sindroma.

7. Imajte odnose

Za početak,oduprite se pretvaranju seksa u posao. Uživajte što češće i pritom se zabavljajte. Budite spontani i strastveni. Seks je uostalom ono zbog čega ćete zatrudnjeti, a zdravo vođenje ljubavi pomaže u jačanju odnosa. Ako nemate nikakvih poznatih problema s plodnošću, nemojte se previše zamarati rasporedom seksa. Tokom cijelog ciklusa imajte nezaštićene spolne odnose.

DANI 16-23

1. Pobrinite se za dobar san

Jednom kada rodite, a i za vrijeme trudnoće kvalitetan i dugotrajan san može biti izazov. Zato ovo razdoblje iskoristite da se dobro naspavate.Prilagodite dnevne obaveze tako da svaku noć odvojite osam sati za spavanje.

2. Ograničite unos kofeina

Ako pijete puno kafe ili drugih napitaka s kofeinom, poradite na smanjivanju unosa. Pokušajte se polako odvikavati od prevelikih doza.

3. Pijte puno vode

Dok smanjujete količinu kofeina, potrudite se piti dovoljne količine vode. Mnogi ljudi piju nedovoljno vode, a ona nam je neophodna za zdravlje. Ako pijete nedovoljne količine, pokušajte uvesti višekratnu bocu u vašu svakodnevnicu, koja će vam olakšati pijenje. Možete instalirati i aplikacije koje će vas podsjećati da je vrijeme za vodu.

4. Informirajte se o začeću

Uz uživanje, dobro se upoznati i s načinima na koje začeće funkcionira. Na taj način povećat ćete šanse za trudnoću. Informirajte se o “plodnom prozoru” i drugim bitnim informacijama koje će olakšati vaš put do trudnoće.

DANI 24-30

1. Pošaljite partnera na pregled

Iako velik dio zdrave trudnoće ima veze sa ženom, dobra ideja je i da se vaš partner pregleda. Osim toga, za uspjeh je potrebno dvoje, tako da bi i on trebao bitiaktivan, zdravo jesti, prestati pušiti, ograničiti unos alkohola…

2. Ojačajte imunološki sistem

Tokom trudnoće možete biti osjetljivi na prehlade, gripu i druge bolesti. Zato svojem imunološkom sustavu osigurajte dodatnu pomoć tako što ćete se hraniti zdravo, bogato antioksidansima, uzimati vitamin C i dovoljno se odmarati.

3. Naučite što je ispravno, a što ne

Čut ćete s raznih strana tijekom trudnoće što je sigurno za vas, a što ne. Neke od stvari koje ćete čuti neće biti točne, pa tako ni znanstveno utemeljene. Na vama je da se informirate ifiltrirate informacije koje ćete sigurno dobivati.

4. Učinite nešto zabavno

Jednom kada ostanete trudni, cijeli niz aktivnosti neće biti prikladan ni za vas ni za bebu. Zato, ako ste avanturist, prije trudnoće odradite nešto što će vas zabaviti, napuniti vam baterije i zadovoljiti želju za avanturama na neko vrijeme.

5. Komunicirajte s partnerom

Netko ostane trudan nakon prvog pokušaja, ali većini parova ipak je potrebno nekoliko ciklusa. Bitno je da od onog trenutka kada odlučite da želite bebu s partnerom otvoreno komunicirate o svemu. Razgovarajte o problemima, strahovima, frustracijama… Razgovor je ključan za održavanje veze zdravom u ovom uzbudljivom životnom periodu.