Aromaterapija za bebe i mame

Mirisni oblozi, inhalacije i masaže eteričnim uljima djeci olakšavaju različite tegobe pa aromaterapiju, kao alternativnu metodu liječenja, koristi sve veći broj liječnika kako bi umirili djecu i olakšali različite vrste bolova.

Tako alternativna medicina postaje trend i dio je mainstreama budući da sve više studija uključuje i kopira njezinu upotrebu i otkrića.

Praksa je, naime, pokazala da udisanje eteričnih ulja, upotreba reikija i zvukova tibetanskih posuda djeluje opuštajuće, kao i pritisak na određene točke tijela što u nekim slučajevima čak briše bol kojoj je teško utvrditi uzrok.

Pelenski osip

Prije samog tretmana potrebno je dijete pažljivo oprati tako da se uklone urin i feces. Osušite područje pamučnim platnom ili maramicom, ali utapkavanjem kao bi se irititanje svelo na najmanju moguću mjeru.

Zadnjoj vodi za ispiranje možete dodati i hidrolat kamilice.

Ulje za tretiranje pelenskog osipa:

75 ml ulja jojobe i 30 ml maslinova ulja, zatim napravite sinergetsku mješavinu od 8 kapi kamilice germanske,4 kapi lavande i 3 kapi ruže geranije.Ako je uzrok osipa Candida dodajte još 8 kapi čajevca.Zatim pomiješajte sinergetsku mješavinu i kombinaciju baznih ulja.Dobivenu mješavinu nanosimo na zahvaćeno područje prilikom svakog mjenjanja pelena dok se osip ne povuče.

Kupka: u 1 jušnu žlicu organskoga punomasnog mlijeka dodajte 1 kap kamilice germanske i 1 kap lavande te pomiješajte s vodom za kupku. Posebno treba paziti da voda tijekom kupanja ne dospije djetetu na lice.

Rast zuba

Ovo je prilično stresno razdoblje za dijete i treba mu maksimalna pažnja roditelja. Eteričnim uljima možete pomoći tako da na obraze u području čeljusti nanosite hladne komprese. Kompresu pripremimo uranjanjem u rashlađenu cvjetnu vodicu lavande.

Za vrijeme izbijanja zubi, djeca često teško zaspu. Evo mješavine koja će im u tom slučaju pomoći. U 5 ml baznog ulja dodajte 1 kap kamilice rimske i 1 kap lavande.

Malu količinu nanesite djetetu na leđa, stražnju stranu vrata i stopala.

Protiv strija

Mješavina za prevenciju nastanka strija: Pomješati 80 ml ulja badema i 20 ml ulja divlje ruže te ukapajte eterična ulja: 10 kapi lavande i 5 kapi mandarine. Mješavina se nanosi na vlažnu kožu.

Njega bradavica

Početak dojenja zna biti izazovan jer su bradavice često iziritirane. Odlična pomoć je bazno ulje mandingo (na sobnoj temperaturi je krutina) koji se nanosi nakon svakog dojenja.