TRUDNICE

Hemoroidi – čest pratitelj trudnoće

Hemoroidi, poznati i kao šuljevi jesu otekline koje uzrokuju pojavu čvorova tkiva koncentrisanih oko analnog kanala i donjeg dijela rektuma.Veoma su česta pojava- rijetko koja trudnica ih nema. Obično se javljaju u drugom dijelu trudnoće kad mogu oteći i biti vrlo bolni. Kako tretirati ovaj problem kad ste trudnica?

Šta uzrokuje hemoroide?

Hemoroidi se često javljaju za vrijeme trudnoće, ali i pri samom porođaju. Zbog pritiska uvećane maternice na trbušne vene, a ponajprije na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predjelu rektuma i donjih ekstremiteta. Tegobe uzrokovane tim poremećajem uglavnom su vezane uz drugu polovicu trudnoće, kao i uz razdoblje nakon porođaja. Naime, rijetko se problemi s hemoroidima javljaju do 20. sedmice trudnoće.

Tegobe nastaju postupno − najprije kao bezbolna krvarenja ili, jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predjelu anusa. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni. Poslije postaju veći i neprestano bolni, a posebno nakon stolice.

Zato je u ovom razdoblju jako važno da trudnica ima redovite i ne pretjerano tvrde stolice.

Debelo crijevo je obloženo crijevnom florom i sluzokožom koji imaju ulogu lubrikanta i zaštite. U debelom crijevu se nalaze i mnoge fekalne i patogene bakterije koje iritiraju ranice koje nastaju pri svakoj nuždi. One mogu dovesti do infekcije i upale hemoroida.

Simptomi

Može se desiti da izostanu simptomi, naročito ukoliko su mali, pa trudnice i ne znaju da ih imaju. Međutim, isto tako mogu izazvati i najrazličitije probleme, kao što su:

– Krvarenja iz anusa. Hemoroidi mogu biti u vidu malih mekanih ugrušaka u vidu grozda u donjem dijelu rektuma. Obično su mekani i mesnati, ali mogu biti i tvrdi ukoliko dođe do tromboze (kada se formiraju ugrušci u krvnim sudovima). To se najčešće dešava nakon naprezanja u toaletu.

– Krvarenje iz donjeg dijela rektuma. Sluzokoža, odnosno membrana koja prekriva hemoroide vrlo je osetljiva i ukoliko se povrjedi može doći do krvarenja. Obično se manifestuje u vidu tragova krvi na toaletnom papiru ili vešu, a može biti veoma bolno.

– Pojava sekreta

– Svrab oko anusa

Upala hemoroida je učestala komplikacija kada čvorići postaju napeti, nabrekli, crveni i veoma bolni. Često izazivaju lažnu potrebu za stolicom, a sama stolica (prilikom pražnjenja) pojačava bol. Upalni proces može prestati u toku sedam dana i javiti se ponovo nakon određenog vremenskog perioda, ali može i uznapredovati sve do nastanka apscesa punih gnoja i krvi i njihovog kasnijeg otvaranja u spoljnu sredinu sa stvaranjem analnih fistula i čireva.

Pravilna prehrana, puno kretanja, što manje stresa…

  • Većina trudnica ima hemoroide u trudnoći, ali samo kod manjeg broja nastaju izrazite tegobe. Najčešće se predlaže dijetni i higijenski režim koji podrazumijeva obroke s dosta vlakana, manje začinjenu hranu i dosta tekućine.
  • Izbjegavajte namirnice koje potiču zatvor (konzervirana riba, salama, sir, kakao, mlijeko, kafa, crni čaj, svježi bijeli hljeb, kolači i slastice koje sadrže sodu i margarin), a jedite hranu bogatu vlaknima: grubo mljevene žitarice, ječam, integralno brašno, voće (jabuke, marelice, grožđice, smokve), povrće (mrkva, pečeni krumpir, artičoke, brokule, poriluk, bijeli i crveni kupus, kukuruz, salata…)
  • Osim vode, možete piti i kompot, prirodni sok, kefir.
  • Temeljito žvačite hranu jer time potičete izlučivanje sline. Nakon jela popijte čašu mineralne negazirane vode.
  • Ne odlažite odlazak na zahod. Idealno vrijeme za to je ujutro, nakon doručka. Pričekajte duže, barem desetak minuta prije nego što odustanete.
  • Krećite se kad god ste u mogućnosti, puno šećite.