Kako djetetu dati lijek?

Lijekove ne voli nitko, a posebno djeca. Ali bez njih katkad ne ide. Uspješno davanje lijeka djetetu ponekad zahtijeva dosta kreativnosti.

Pročitajte nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći da to obavite lakše i s većim uspjehom:

  • Prilagodite okus lijeka svom djetetu.Isti lijek se možda može kupiti u nekoliko okusa i oblika. Držite se onog koji vašem djetetu najbolje odgovara. Neki lijekovi su boljeg okusa od drugih.
  • Ako dijete mora piti sirup ili antibiotike, za početak budite sigurni da imate pravi lijek koji mu treba  i da tačno znate na koji način i koliko se često daje djetetu. To znači da ništa ne uzimate na svoju ruku, nego da se obavezno konzultirate s pedijatrom.
  • Lijekovi za djecu prave se uglavnom u obliku sirupa ili praška koji se rastvara. Doziranje tih lijekova zavisi od djetetove kilaže. Ljekar će propisati koliko tačno treba dati lijeka u jednoj dozi, u koje vrijeme se daje i koliko dugo. Ovih uputstava se treba strogo pridržavati. Upotrebljavajte priložene žličice, čašice ili kapaljke za mjerenje doze.
  • Nekoj djeci lakše je dati lijek kapaljkom nego na žlicu (što je posebice važno kod točne količine prilikom davanja antibiotika).
  • Kapaljku treba postaviti između unutrašnje strane obraza i desni pa ukapavati po par kapi i čekati da dijete proguta prije nego što još ukapate.
  • Ako djetetu dajete lijek na žličicu, koristite onu žličicu koju dobijete uz lijek. Kako biste bili sigurni da je dijete uzelo sav lijek, povucite žlicu uz gornju usnicu pri izvlačenju iz usta.
  • Vodite evidenciju kad dijete uzima lijek i podesite alarm na mobitelu da vas podsjeti kad je vrijeme za uzimanje lijeka. Ponekad je bitno lijek uzimati u točno određenim razmacima.

Što kada beba povrati lijek?

Većina lijeka se  apsorbira unutar 30 – 45 minuta, te ukoliko je beba uspjela zadržati lijek tako dugo, tada najčešće ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ukoliko beba ispljune lijek odmah, dozu bi trebalo ponoviti, osim ako se ne radi o vrlo preciznim dozama (kao na primjer lijekovi za srce, astmu i sl.).