Kako njegovati kožu mame i bebe nakon porođaja

Rođenje djeteta jedno je od najsretnijih i najuzbudljivijih trenutaka u životu žene. Ali, dani nakon porođaja za većinu novopečenih majki su koliko lijepi, toliko i stresni i iscrpljujući.

Kako bi povratak iz porodilišta protekao što jednostavnije, poželjno je unaprijed pripremiti sve što je potrebno za njegu mame i bebe.

Šta bi trebalo da pripremite u “maminoj kozmetičkoj torbici”, donosimo u sljedećim savjetima:

Spas za grudi i bradavice

Dojenje je prekrasno iskustvo za svaku majku. Ono omogućava povezivanje majke i djeteta i daje im osjećaj spokoja i sigurnosti. Ali zbog nepravilnog položaja djeteta prilikom dojenja i zbog suvih i zategnutih bradavica, često dolazi do pucanja i krvarenja tanke i osjetljive kože bradavica, čineći prekrasan čin dojenja bolnim i neugodnim.

Olakšanje dolazi u obliku posebnih preparata koje će ublažiti bolove i podstaći zacijeljivanje nježne kože bradavica poput lanolinske kreme. Pomažu i kreme za bradavice koje pružaju hidrataciju kože i omekšavanje bradavica.

Tokom dojenja, preporučuje se i upotreba čvrstog, ali udobnog pamučnog grudnjaka koji će pružati dobru potporu grudima. Ukoliko curenje mlijeka ne prestaje nakon dojenja, preporučuje se upotreba praktičnih jastučića za grudnjak.

Njega kože tijela nakon porođaja

Tokom perioda trudnoće dolazi do ubrzanog porasta obima tijela. Trudnice u prosjeku dobiju od pet do petnaest kilograma težine u svega devet mjeseci, što uzrokuje prebrzo rastezanje kože tijela, prilikom čega dolazi do pucanja i ožiljaka na koži zvanih strije. Strije najčešće nastaju na stomaku, bokovima, zadnjici i grudima.

Kako bi se umanjila njihova vidljivost nakon porođaja, preporučuje se upotreba hranljivih i obnavljajućih ulja koji će omogućiti brže zacijeljivanje strija i učiniti ih manje vidljivima.

Strije nisu jedina boljka novopečenih majki. Koža stomaka ostaje obješena i naborana, stoga ju je cilj u najkraćem mogućem roku vratiti u formu i učvrstiti. Preparati za učvršćivanje kože dolaze u mnogim oblicima kao intenzivni gelovi za kožu nakon porođaja ili u obliku prirodne učvršćujuće kreme.

Za odmoran i vedar majčin pogled

Prvih nekoliko sedmica nakon porođaja, mala beba uvodi u život majke prilično naporan i iscrpljujući tempo. Zbog čestih noćnih dojenja, nije neobično da jutro dočekate natečenih očiju i s velikim podočnjacima. Lagane kreme protiv podočnjaka smanjiće natečenost i pružiti vam blistav i odmoran pogled.

Njega bebe u prvim danima

Za dolazak novorođene bebe iz porodilišta, roditeljski dom treba pažljivo pripremiti. Ovo je vrijeme kada je beba najosjetljivija jer zaštitna kožna barijera bebe nije u potpunosti razvijena. Stoga se za njegu bebe u prvim danima preporučuje lagano kupanje u toploj vodi, uz ispiranje blagom kamilicom ili veoma nježnim dječjim čistačima koji neće narušiti veoma osjetljivu ravnotežu bebine kože.

Korištenjem pelena kod vrlo malih beba često se javlja pelenski osip. Za ublažavanje pelenskog osipa preporučuje se specijalna njega obnavljajućim balzamima ili klasična dječja mast.

Pojava tjemenice kod beba

Pojava tjemenice čest je slučaj kod novorođenih beba u prvim sedmicama života. Radi se o ljuskastim naslagama na tjemenu bebe, a uzrok su najčešće gljivice. Preporučuje se upotreba specijalnih šampona, koji će ukloniti uzrok nastanka i pročistiti tjeme bebe.