BEBE

Kolike ili grčevi kod beba: Kad se javljaju i zašto?

Dojenačke kolike vrlo su česta tegoba i od njih pati više od 60 % djece.

Šta su kolike?

Pod terminom “dojenačke kolike” podrazumijeva se kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova i jakog, neutješnog plača u inače zdravog dojenčeta, obično u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, svakodnevno, tokom nekoliko sedmica.

Uzrok dojenačkim kolikama nije do danas potpuno poznat. Navodi se veliki broj razloga za javljanje kolika,ali bitno je da kolike ne ugrožavaju bebu.

Kolike najčešće započinju već u prvom mjesecu, druge do treće sedmice života, a kod nedonošene djece nakon dvije to tri sedmice od očekivanog termina rođenja. Vrhunac simptoma vidimo oko 6. sedmice, nakon čega slijedi lagano smirivanje i na kraju prestanak kolika oko navršenog 3. mjeseca života u većini slučajeva.

U oko 90% slučajeva kolike nisu povezane s načinom prehrane, jer se jednako javljaju kod djece hranjene majčinim mlijekom kao i kod djece koja se hrane dojenačkim formulama. Stoga se dojenje nikako ne smije prekidati.

Kako umiriti bebu koja ima grčeve?

Ponekad je dijete moguće umiriti tjelesnim kontaktom. Prislonite dijete uz sebe, upravo vaši otkucaju srca mogu djelovati umirujuće na dijete. Hranite dijete češće kako bi bili sigurni da nije gladno. Ponekad može pomoći podrigivanje, tako da obavezno nakon hranjenja pustite bebu da podrigne. Ako podrigivanje ne pomogne i ne zaustavi neutješan plač, pokušajte sa masiranjem trbuha tako da kružite dlanom preko djetetova trbuščića u smjeru kazaljke na satu.

Topli oblozi olakšavaju bol i umiruju bebu. Obratite pažnju da oblozi nisu prevrući jer bi to dodatno moglo uznemiriti bebu.

Ako bebu hranite na bočicu, koristite bočicu s ventilom protiv kolika.

Majke koje doje trebale bi provjeriti svoju prehranu kako bi utvrdile jedu li možda prekomjerne količine hrane koja izaziva probleme. Hrana koja može uzrokovati kolike kod bebe obuhvaća brokulu, cvjetaču, prokulice i kupus, čokoladu, mlijeko i mliječne proizvode, luk i citrusno voće.

Ako mislite da hrana uzrokuje probleme vaše bebe, nekoliko dana nemojte jesti navedene namirnice kako biste vidjeli hoće li biti promjene.