Ljetna putna apoteka

Kada je u pitanju ljetna putna apoteka fokus je očito na liječenju i prevenciji problema i stanja koje se mogu očekivati na putu i ljetovanju.Sadržaj putne apoteke treba detaljno isplanirati te je prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu.

Da ne biste slučajno nešto zaboravili, donosimo vam par osnovnih stvari koje biste trebali ponijeti gdje god da putujete.

Za samu vožnju do odredišta ponesite Dramina tablete,kojima ćete spriječiti eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja, posebice u djece.Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje.Manjih ozljeda će vjerojatno biti, stoga krenimo od najosnovnijeg: par sterilnih gaza, zavoja i vodootpornih flastera za manje ogrebotine i posjekotine, antiseptik za rane, a protiv opekotina masti i gelovi. Pantexol Plus krema lako se nanosi i ne peče, a djeluje kao antiseptik sprečavajući razvoj infekcije kod različitih površinskih rana i povreda.

Za prvu pomoć kod ogrebotina i manjih posjekotina,ranu prvo treba dobro očistiti i dezinficirati, a potom ju zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Ako je posjekotina dublja ili veća, najbolje je potražiti pomoć doktora.

Drugo: analgetici i antipiretici.

Najprikladniji je Paracetamol jer istodobno smanjuje bol i snižava temperaturu te je kao takav obavezan dio ljetne putne apoteke, a posebno je pogodan za djecu. Sa sobom ponesite i digitalni toplomjer za mjerenje tjelesne temperature jer je praktičan za putovanja i iznimno jednostavan za korištenje, a ne može se lako razbiti.
Nadalje, zaštita od insekata i sredstva za tretiranje uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose na kožu. Ako do uboda dođe obično se primjenjuju gelovi i kreme koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, svrbež i nastajanje oteklina. Svakako ponesite i pincetu za vađenje trnova, žalaca, ježevih bodlja, krpelja i sličnog.


Jedna od najbitnijih zaštita, obavezna za sve uzraste i sva odredišta, svakako je zaštita kože od sunca.Zaštitne kreme nanose se oko pola sata prije izlaganja suncu i često se obnavljaju. Faktor ovisi o prirodnoj puti, ali bez obzira na to neka ne bude manji od SPF15 za odrasle i SPF30 za djecu. Poželjno je da koristite kreme za sunčanje koje sadrže sastojke s biljnom i mineralnom osnovnom,a bez hemijskih dodataka.

Obavezna su i sredstva za liječenje eventualnih opeklina ili pretjeranog izlaganja suncu. Na putovanju se, uslijed promjene mjesta boravka i načina ishrane, često javljaju i probavne tegobe poput zatvora ili proljeva. Usto, ljeti zbog visokih temperatura prijeti veća opasnost od kvarenja hrane, trovanja i crijevnih viroza. Kako bi smanjili mogućnost oboljenja od crijevne viroze vrlo je važno redovito pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane. Stoga, sa sobom uvijek imajte dezinficijens za suho pranje ruku koji omogućuje trenutačnu higijenu i ima antimikrobni učinak. Ako se dogode problemi s probavom, crijevne viroze i slične tegobe, svakako treba uzimati tečnost elektrolita,kako bi izbjegli dehidrataciju i gubitak soli i minerala. Uz navedene probleme do kojih često dolazi na ljetovanjima i koje treba tretirati, svoju putnu apoteku ili torbu obavezno opskrbite i običnim i vlažnim maramicama, labelom za usne, higijenskim ulošcima i lijekom protiv neke lakše bolesti kojoj ste posebice skloni.

Obavezno ponesite i zdravstvenu iskaznicu i medicinsku dokumentaciju, te papir na kojem čitko piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati.Nemojte zaboraviti ponijeti i svoju propisanu terapiju, pazeći pritom da imate dovoljnu količinu lijeka za vrijeme cijelog odmora.