TRUDNICEZA MAME

Prirodni sokovi za trudnice

Svima nam je poznato da industrijski sokovi nisu najbolje rješenje ako vodimo računa o zdravoj ishrani. Velike količine šećera u takvim sokovima mogu imati negativan uticaj na zdravlje.

Prirodno iscijeđen sok od voća ili povrća predstavlja jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala i šećera potrebnih našem organizmu.

Pripremite sebi neke od njih:

Sok od jabuke
Jedan od tradicionalnih i omiljenih sokova kod svih uzrasta. Sok od jabuke je vrlo cijenjen, mnogi ga smatraju eliksirom mladosti. Koristan je kod avitaminoze, anemije, problema sa varenjem, te disajnim putevima. Sok od svježe iscijeđenih jabuka obiluje vitaminima B grupe, C, te mineralima poput željeza, kalija, bakra i dr. Sok se ne preporučuje trudnicama koje pate od povišene želučane kiseline.

Sok od narandže
Ovaj ukusan sok bogat je vitaminima A, B, C, koji efikasno otklanjaju znakove umora, kao i respiratornih virusnih infekcija. Narandža sadrži dovoljne količine kalija, kalcija, natrija, fosfora, kao i folnu kiselinu. Jedna čaša soka od narandže zamjenjuje mnoge medikamente. Ne koristite ovaj sok ako ste skloni alergijama.

Sok od nara
Ovaj sok se preporučuje kod niskog hemoglobina u krvi, ali to nije jedina njegova korist. Bogat je kalijem, vitaminima A,E,C, B1, B2, organskim kiselinama. Efikasan je kod prehlade, ima antiseptičko dejstvo, poboljšava probavu, smanjuje povišen krvni pritisak i nivo holesterola. Sok od nara je odlična profilaksa onkoloških bolesti. Ovaj sok povećava kiselinu, pa ako patite od problema sa želucem, radije ga izbjegavajte.

Sok od mrkve
100 grama mrkve sadrži približno 40% dnevne potrebe za vitaminom A (beta-karoten). Sok od mrkve je izvor vitamina C, E, PP, B1 i B2. Bogat je i natrijem, kalijem, fosforom, kalcijem, te u manjoj mjeri magnezijem i željezom. Naročito je efikasan za kožu, vid, imunitet, poboljšava rad jetre. Ne koristite ga u slučaju pogoršanja hroničnog gastritisa ili čira na želucu.

Sok od cvekle
Sok od cvekle sadrži kalij, magnezij, natrij, što ima povoljan uticaj na srce i krvne sudove. Bogat je željezom, folnom kiselinom i jodom, koji su neophodni tokom trudnoće. Koristan je kod anemije, povišenog holesterola u krvi, te normalizuje rad crijeva. Ako imate probleme sa želucem ili hipotoniju (smanjen tonus mišića) izbjegavajte ovaj sok.

Sok od paradajza
Ovo je jedan od sokova sa najmanjom kalorijskom vrijednošću: 100 grama soka sadrži 21 kcal. Preporučuju ga i kod različitih dijeta. Bogat je magnezijem, željezom, natrijem i kalijem. Sadrži sve vitamine B grupe, A, C, E, PP. Ne preporučuje se kod pankreatitisa.

Sok od tikve
Ovaj sok je koristan za trudnice jer sadrži skoro iste količine beta-karotena kao i sok od mrkve, te sadrži vitamin K koji je odgovoran za razmjenu hranjivih tvari u organizmu, apsorpciju kalcija i vitamina D. Tikva je naročito bogata mikro i makroelementima. Sok od tikve je koristan za bubrege, jetru, crijeva, jača imunitet trudnica. Sadrži i vitamin C, efikasan kod prehlade. Ne preporučuje se kod dijareje, dijabetesa, čira i gastritisa.

Photo credits:freepik.com