TRUDNICEZA MAMEŽELIMO BEBU

Testovi na trudnoću – najčešća pitanja

Kada je pravo vrijeme da uradite test na trudnoću…

Da li da sačekate da vam izostane ciklus ili da ga uradite odmah…

Pročitajete nekoliko savjeta i smjernica koje mogu da vam pomognu.

Ovulacija,začeće i implantacija

Svaka žena je različita i vrijeme potrebno da se oplođena jajna ćelija smjesti u maternici može varirati. Istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće hCG, zbog implantacije, javlja 6 do 12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84 posto trudnoća implantacija dogodila između osmog i desetog dana nakon ovulacije.

Ako vaš test na trudnoću nije pozitivan,to ne mora da znači da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i proizvodnja hCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod vas proces implantacije trajao duže.

Osjetljivost testova na trudnoću

Osjetljivost današnjih testova na trudnoću varira. Što je osjetljiviji test, veća je mogućnost da će otkriti trudnoću.

Smatra se da su testovi pouzdani u 95 procenta slučajeva, i to tek onda kad ciklus kasni 10 dana. Kada krvarenje kasni dvije sedmice,pouzdanost je 100 procenata.

Kako funkcionira test?
Na trakice testa naneseni su posebni reagensi. Kad žena radi test, urin prolazi kroz kanal trakice i dolazi do dijela trakice na kojem se očitava rezultat (i na kontrolni prozorčić). Ako u urinu postoji HCG, tada se na prozorčiću nakon određenog broja minuta (ovisno o testu) pojavi jasna linija u boji koja potvrđuje trudnoću.

Najčešće se preporučuje test obavljati uz prvi jutarnji urin, jer je tada koncentracija HCG-a najveća.

Ako vam test na trudnoću bude negativan, a vi i dalje sumnjate da ste trudni, ponovite test nakon tri dana. Može se desiti da ste test uradili prerano.

Važno:
Pozitivan test treba za nekoliko dana potvrditi ultrazvučnim pregledom kojim se potvrđuje intrauterina trudnoća tj, trudnoća u maternici jer test na trudnoću može biti pozitivan i u slučaju vanmaternične trudnoće.