BEBE

9 razloga zašto bebe plaču

Dugotrajan plač kod novorođenčadi je neizbježan. Novorođene bebe plaču čak između jednog i tri sata na dan. Beba plačem zapravo upozorava roditelje da joj je nešto potrebno. Plakanje je uvijek poziv u pomoć, tvrdi dr. Dan Levy, profesor opšte pedijatrije na Univerzitetu Maryland.

“Bebe imaju vrlo ograničene mogućnosti privlačenja pažnje,a plakanje je bitan faktor kojim skreću pažnju na svoje osnovne potrebe.”

Plakanje je način komunikacije. Morate proći razne mogućnosti kako biste došli do rezultata. Provjerite, je li beba gladna? Je li vrijeme za mijenjanje pelena? Spava li joj se?

9 razloga zašto bebe plaču:

1.GLAD

Većina novorođenčadi jede svaka dva do tri sata. Kad ogladne, bebe želju za hranom često signaliziraju plačem. Postoje jasni znaci kojim vam beba poručuje da je gladna: dodiruje ivice usana, stavlja ruku na obraz ili rukama prekriva usta.

2.PELENE

Ukoliko beba plače, provjerite pelenu. Provjeru pelena radite češće tokom dana. Mokre pelene smetaju bebama te one kroz plač mogu upozoravati da je vrijeme da ih roditelji presvuku.

3.SPAVANJE

Možda mislite da će beba bit mirna, ali ona baš pred odlazak na spavanje često plače, naročito ako je previše umorna. Umorna beba zapravo je razdražljiva beba. Ako ste eliminirali probleme kao što su glad, čistoća i slično, sljedeći najvjerojatniji razlog plača je umor.

4.ŽELJA ZA DODIROM

Bebama treba mnogo pažnje. One vole da vide lica svojih roditelja i da čuju njihove glasove. Plač je njihov način da vam kažu da im trebate.

novorodece 35.KOLIKE/GRČEVI

Grčevi su jedan od čestih uzroka bebinog plača i veoma su učestali. Bebi će pomoći ležanje na leđima, držanje za noge i njhovo okretanja poput vožnje bicikla. Ako beba ima grčeve, izmasirajte joj stomačić nježnim pokretima prstiju oko pupka,u pravcu kazaljke na satu. Plač kod kolika započinje iznenadno i bez nekog vanjskog ili vidljivog razloga.

Navodi se veliki broj razloga za javljanje kolika,ali bitno je da kolike ne ugrožavaju bebu. Postoje i drugi mogući uzroci stomačnih bolova,poput stomačnog gripa,alergija na mlijeko ili netolerancije na laktozu. Ukoliko posumnjate da određena hrana ne odgovara bebi,u smislu da je hranjenje ostavlja nezadovoljnom i uplakanom, pokušajte te namirnice izbaciti iz prehrane i tako testirati uzrok plača. Možda primjetite razliku.

6.BOL NAKON HRANJENJA

Novorođenče kod prirodne prehrane a pogotovo pri hranjenju na bočicu,proguta veće količine zraka. Kada se količina zraka poveća,u trbuhu se formira mjehur koji izaziva napetost i bolove. Ukoliko beba neutješno plače,pokušajte je podignuti i nježno tapšati po leđima dok ne izbaci višak zraka. Nekim bebama smeta višak zrak u stomaku dok druge ne reaguju na to.

7.ZUBIĆI

Rast zubića do kojeg dolazi između 4. i 7. mjeseca čini bebe nervoznim. A na nervozu one odgovaraju plačem.

8.SVJETLO,BUKA I TEMPERATURA U SOBI

Moguće je da beba plače ako joj je jako toplo. Provjerite:ako je bebi zadnji dio vrata vruć i vlažan, vjerovatno joj je prevruće. Kada joj je vruće,beba osjeća priličnu neugodu. Isto vrijedi i za bebu kojoj je hladno. Međutim, bebama više odgovara toplota nego hladnoća pa će u drugoj situaciji reagovati umjerenije. Ipak postoji razlika u reakciji zavisno od situacije. Ono u čemu uživa kada je npr. sita, naspavana,može biti uzrok plača kada je pospana i gladna.

9.TEMPERATURA ILI GROZNICA

Bolest može biti uzrok plača, naročito ako se zvuk plača razlikuje od uobičajenog. Ukoliko posumnjate da plač ima neki ozbiljniji razlog ili uzrok ili ako novorođenče ne jede,ne spava i ponaša se neobično, nazovite pedijatra i obavezno odvedite bebu na pregled. To može da ukazuju na neki zdravstveni problem,poput temperature ili groznice.