BEBE

Zašto je puzanje važno?

Većina stručnjaka tvrdi da puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost.

Puzanje je dio normalnog razvoja motorike dojenčeta i razvija se nakon što dijete postigne sjedeći stav. Većina djece nauči puzati u dobi između 8 i10 mjeseci. Ipak, razvoj svakog djeteta je individualan i ovisi o različitim faktorima. Neka djeca preskoče fazu puzanja i odmah prohodaju. Tu nema mjesta panici jer je najvažnije da je ostatak djetetova razvoja u skladu s njegovom dobi.

Smatra se da čak 10 % djece ne puzi.

puzanje je dobro zsPuzanje se postepeno razvija kroz položaje na stomaku. Prije nego nauči puzati, dijete zauzima četveronožni položaj, ljulja se naprijed-nazad i tako naizmjenično opterećuje ruke i koljena. Na taj način dijete uvježbava ravnotežu za puzanje.

Dijete koje počinje puzati prvo kreće rukom i nogom iste strane, a potom unakrsno.

 

 

Potaknite dijete na puzanje kroz igru. Postavite igračke van dohvata djeteta, tako da ga potaknete na puzanje naprijed. Za puzanje osigurajte glatku i neklizajuću podlogu na kojoj će se dijete moći odgurivati. Potrebno je da podloga bude topla i udobna pod ručicama i nožicama i da se lako održava.

Naravno,ne smijete nikako zanemariti djetetovu sigurnost. Obavezno zaštitite sve utičnice,oštre rubove i uklonite sve opasne stvari iz djetetovog dometa.