BEBESAVJETI

Domaće ili kupovne kašice?

Vječna nedoumica svih roditelja koji započinju dohranu: hraniti dijete s kupljenim kašicama ili mu praviti domaće?

Domaće kašice za bebe jednostavne su za pripremu i, iako u trgovinama možete naći čitav spektar kupovne dječije hrane, imaju brojne prednosti:

1. Znate da dijete jede svježu i zdravu hranu.

2. Možete djetetu pripremiti kombinacije namirnica koje najviše voli i koje mu najviše trebaju.

3. Štedite. Kupovna dječije hrana je skupa, a kašice pravite uzimajući samo malu količinu namirnica koje biste ionako kupili sebi.

4. Kašice možete kada imate vremena skuhati u većim količinama i smrznuti pa imate gotove obroke koje samo trebate odmrznuti. Više o tome pročitajte OVDJE.

Industrijski napravljene kašice

Komercijalna hrana za bebe je praktična i sigurna, i odgovara preporukama Evropske asocijacije za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu (ESPGHAN). Adekvatne je konzistencije za odojče, pakovana u malim porcijama. Zgodna je za hranjenje van kuće.

Pri kupovini kašica važno je obratiti pažnju da ne sadrže dodane šećere, sol, začine, aromu, bojila, da sadrže što jednostavnije i poznate sastojke.

Važno:

Izbjegavajte konzervirano voće i povrće, s obzirom da sadrže veće količine soli i šećera. Ne dodavati so, šećer, ulje i začine u pripremi voća i povrća.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje djece do 6 mjeseci starosti te kombinaciju dojenja i druge hrane do 2. godine.