TRUDNICE

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je sindrom koji označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis, koje su u porastu. Za buduće majke bakterijska vaginoza je izrazito opasna jer može uzrokovati teške infekcije maternice i prijevremeni porođaj.

Neki stručnjaci smatraju da je bakterijska vaginoza u drugom tromjesečju jedan od najčešćih uzroka pobačaja iako ne postoje jasni dokazi o tome. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da bakterijska vaginoza utiče na to da žena bude podložnija bolestima kao što su klamidija i gonoreja. Potrebno je što prije obratiti se doktoru kako bi započeli sa liječenjem.

Simptomi bolesti
Ova bolest u većini slučajeva nema nikakve simptome. U slučaju da se pojave simptomi,oni uključuju: pojačan vaginalni iscjedak bez svrbeža i žarenja. Polovica žena s bakterijskom vaginozom nema izražene simptome. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo,bolovi ili svrbež najčešće odsutni.

Liječenje
Zbog komplikacija koje može izazvati, bakterijsku vaginozu potrebno je liječiti. Uglavnom se propisuju antibiotici nakon ginekološkog pregleda. Dužina i forma terapije ovise o težini simptoma.

Profilaksa
Bakterijska vaginoza još uvijek nije do kraja istražena bolest.

Ne postoje metode, koje bi spriječile bolest, ali određene preventivne mjere ipak postoje:
Prehrana-preporučuje se povećani unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika
Jačajte imunitet, jer oslabljen imunitet su ”vrata” za mnoge bolesti
Pravilno održavanje intimne higijene ima važnu ulogu u održavanju zdrave vaginalne flore i normalnih vrijednosti vaginalnog pH na razini 4,1. Da bi se to postiglo, potrebno je voditi računa o sredstvima za intimnu higijenu, čiji bi pH trebao biti prilagođen vaginalnom, jer uporaba lužnatih sredstava remeti pH, što pogoduje rastu patogenih mikroorganizama.