TRUDNICE

Sačuvajte zdravlje u trudnoći

Briga o zdravlju tokom trudnoće od posebne je važnosti. Dobivat ćete savjete sa svih strana – od doktora, članova porodice, pa čak i stranaca – o tome što biste trebali raditi. Ali očuvanje zdravlja na kraju ipak ovisi samo o vama.

Zato pročitajte šta je tokom trudnoće najvažnije kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

Prehrana

Trudnoća nije vrijeme za smanjivanje unosa hrane ili dijetu. Pokušajte postići izbalansiranu prehranu koja mora sadržavati voće, povrće i integralni hljeb. Trudnicama su potrebne i dodatne količine kalcija, pa bi trebale konzumirati više mlijeka ili soka od svježih naranči, brokule, blitvu ili neke druge namirnice bogate kalcijem.

Baš kao i hrana, i voda znači život pa se izreka koja se često čuje da trudnice trebaju jesti za dvoje može proširiti i glasiti da trebaju i piti za dvoje.Unos dovoljne količine tekućine posebno je važan u trudnoći, kako za majku tako i za dijete. Osim što voda pomaže regulirati različite fizičke promjene u organizmu ona može i odkloniti ili ublažiti mnoge tegobe u trudnoći.

Koje su koristi unosa tekućine za majku i dijete?

Voda pomaže protoku hranjivih tvari kroz krv do bebe

Volumen krvi u tijelu se povećava, a krv postaje gušća, zato pravilan unos tekućine može spriječiti stanja poput hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje se jutarnja mučnina

Dovoljna količina tekućine u trećem trimestru može spriječiti prijevremeni porod.

Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9,jedan je od najvažnijih vitamina u prva tri mjeseca trudnoće.Ovaj vitamin važan je za razvoj i očuvanje ploda te utječe na raspoloženje trudnice,a potiče i stvaranje mlijeka. U prehranu uvrstite namirnice koje su bogate folnom kiselinom kao što su: šparoge,banane, brokule, špinat i drugo zeleno lisnato povrće, grašak, suhi grah, orašasti plodovi, naranče i sok od naranče.

Vježbanje

Vježbanje tokom trudnoće,kao i pripremne tehnike za porod omogučavaju lakši i brži porod.Lagane vježbe umjerenog intenziteta idealne su za trudnoću. Stručnjaci plivanje i hodanje navode kao najbolje. Joga je još jedan dobar izbor.Tokom vježbanja radite česte pauze i ne zaboravite piti puno vode. Vodite se zdravim razumom – ako počnete teško disati ili osjećati nelagodu, usporite ili prestanite s vježbanjem.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s vježbanjem, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa svojim doktorom koji će vam dati tačne upute.

Kegel vježbe

Kegelove vježbe pomažu ojačati dno zdjelice,sprječavaju inkontinenciju u trudnoći i nakon porođaja, smanjuju mogućnost pojave hemoroida i oporavljaju tonus mišića nakon porođaja. Kegelove vježbe su jednostavne, a uključuju povlačenje mišića zdjeličnog dna.

Ne iziskuju mnogo napora,a žene ih mogu neprimjetno izvoditi bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

Spavanje

Dobar san je posebno važan za održavanje zdravlja trudnice.U drugoj polovini trudnoće sa porastom stomaka sve je teže spavanje na uobičajen način, a javlja se i strah da se bebi nešto ne dogodi tokom noći.Spavanje na boku sa opruženim ili savijenim nogama je najzgodnije jer u tom položaju nema pritiska na velike krvne sudove što omogućava normalnu cirkulaciju tokom noći.

Poželjno je ležanje na lijevoj strani tijela zbog položaja bebe koji ona zauzima u odnosu na unutrašnje organe.

Prenatalna njega

Očuvanje zdravlja vaše bebe leži u redovitim prenatalnim kontrolama. Doktor će provjeravati vašu težinu, krvni pritisak i urin te će pratiti bebin razvoj. UZV i drugi testovi provodit će se tokom svih 9 mjeseci.

Šta trebate izbjegavati

Alkohol

Konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od fetalnog alkoholnog sindroma (FAS),serije urođenih defekata uzrokovanih alkoholom, koji se mogu očitovati deformacijama lica, oštećenjima vida i sluha, deformacijama kostiju, usporenim rastom, epilepsijom, srčanim manama…

Pušenje

Pušenje u trudnoći rezultira povećanjem rizika za spontani pobačaj, komplikacije u trudnoći, prerani porod te smanjenu porođajnu masu beba.