LIFESTYLEZA MAME

Pozitivan uticaj smokve na zdravlje

Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa. Zbog svojih ljekovitih svojstava, smokve bi se trebale naći i na jelovniku svake trudnice.

Bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, PP, karotinom, kalijem, magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, celulozom i enzimima. Svi ovi korisni sastojci blagotvorno utiču na krvožilni sistem, organe za varenje i dišne puteve.

Svježe i suhe smokve obiluju i vlaknima koja snižavaju razinu holestrola. Samo pet smokava dnevno osigurava organizmu više od 20% preporučene dnevne količine vlakana. Reguliranje stolice svježom ili suhom smokvom uvijek se preporučuje jer ne stvara naviku, a nema niti štetnih posljedica.

Suhe smokve su bogate bakrom koji je važan u procesu stvaranja eritrocita (crvenih krvnih stanica) i sintezu pigmenta hemoglobina, pa se zbog toga preporučuju kod slabokrvnosti i umora.

Smokve su dostupne tokom cijele godine, no najbolje su između maja i novembra. Kupujete li svježe smokve, tražite zrele primjerke koji su meki na dodir i imaju ugodan, slatkast miris.

Važno: Zbog dosta šećera koji sadrži smokva, trudnicama koje boluju od dijabetesa se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja.