BEBEJASLIČKA DOBVRTIĆKA DOB

Kada djetetu probušiti uši?

Jedno od pitanja s kojima se brojni roditelji susreću je kad je pravo vrijeme za bušenje ušiju kod djece i kako pomoći djetetu da bušenje prođe što bezbolnije koliko god je to moguće.

Donosimo vam nekoliko savjeta kada i kako je to najsigurnije učiniti.

Kada djetetu probušiti uši?

Trenutne smjernice Američke pedijatrijske akademije savjetuju roditelje da pričekaju s bušenjem ušiju djeteta dok god dijete nije dovoljno staro da može samo donijeti tu odluku.

Pedijatri općenito pa tako i u BiH, upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane “ulaz” je za klice koje mogu izazvati upale – i to nakon što već rana zacijeli. Osim toga, postoji realna opasnost da djeca za vrijeme igre ozlijede uho, odnosno iščupaju naušnicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da djeca nose naušnice u dobi od 12 godina i više.

Ukoliko se odlučite na bušenje ušinju kod djeteta ranije, obratite pažnju da prve naušnice budu što manje i što jednostavnije kako biste spriječili da dijete ručicom potegne naušnicu ili da mu se naušnica zapetlja o kosicu ili pak posteljinu u krevetiću.

Kako pomoći djetetu?

Ako se odlučite bušiti uši kad dijete bude starije važno je da pripremite dijete na bol. Razgovarajte s djetetom o tome kako će bol osjetiti nekoliko sekundi, ali da bol neće potrajati dugo.

Pokušajte dijete zabaviti i odvratiti misli tokom postupka postavljajući mu pitanja o nečemu što ga zanima ili pričajte o nečemu lijepom što ste zajedno prošli.

Gdje otići?

Probušiti uši možete kod zlatara ili u certificiranom piercere studiju. Najvažnije je da se sam postupak odradi profesionalno i u dobrim higijenskim uslovima.

Prve naušnice koje se stavljaju nakon bušenja ušiju su medicinske naušnice i nose se oko 6 sedmica koliko je najčešće potrebno da rana u potpunosti zacijeli i da se mogu staviti druge naušnice po želji.

Preporuka je da izbjegavate naušnice od nikla i kobalta, jer su to najčešći metali na koje su djeca alergična. Za početak isprobajte naušnice od medicinskog čelika, titana i 14 karatnog zlata jer su naušnice od tih materijala najsigurnije.

Higijena probušenog uha

Tokom nekoliko dana potrebno je svaki dan ranicu istrljati alkoholom kako bi se očistila i na taj način spriječila infekcija.