VIJESTI

Bogat program sedmog Festivala dječije umjetnosti “Fedu”

Sedmi Festival dječije umjetnosti “Fedu” će se održati od 03. do 07. maja na online platformama, a neke projekte će realizirati i uživo, u Pozorištu mladih kao i na nekim drugim lokacijama poštujući sve higijensko-epidemiološke mjere.

Udruženje “Fani” već sedmu godinu organizira Festival dječije umjetnosti “Fedu” koji je postao prepoznatljiv po svojim interkulturalnim, kreativnim i estetskim vrijednostima kako u državi tako i u regiji.

Ovim jedinstvenim projektom “Fedu” je sinonim umjetnosti za djecu i želja nam je da, unatoč ovoj pandemijskoj krizi, nastavimo naš idejni plan i da ne posustanemo u elanu i želji.

Festival će biti otvoren predstavom “Tobija” 4. maja sa početkom u 11 sati u Pozorištu mladih. Od izvođačkih projekata ove godine će se uživo moći pogledati osim “Tobije”, i mjuzikl “Aladdin” u Bosanskom kulturnom centru na zatvaranju “Fedu” u petak, 7. maja u 16 sati, izložba “Aidin Maslačak” u utorak, 4. maja u 13 sati u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, kao i književni karavan u bibliotekama u Brezi i Kaknju.

“Preko sto programa, teatarskih predstava, takmičenja solista za najbolju pjesmu, kreativnih radionica, izložbi, performansa i drugih umjetničkih i edukativnih sadržaja u kojem učestvuju i osnovne i srednje škole u FBiH, kao i internacionalni ansambli i partneri “Fedu”, odvijat će se online na platformama Facebook Festival dječije umjetnosti”, navode.

Ove godine idejno rješenje Aidin Maslačak – skulpturu koja simbolozira početak i radost života, kreirali su učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

“Maslačak uz druge nagrade ide za najbolju bajku afirmiranim stvaraocima i djeci, za najbolju predstavu, najbolji glas, najjači aplauz, najbolje likovne radove, glumca, glumicu, scenografiju, kostim, režiju, za najbolje mlade talente u svim granama umjetnosti”, dodaju.

Ovo je Festival koji je više od igre, on je od velikog značaja za rast naše kulture, podizanje djece u kreativnom i edukativnom, ali i motivacijskom smislu.