VRTIĆKA DOB

Prvi dan vrtića: Kako pripremiti svoje mališane za najljepše iskustvo izvan porodice

Odvajanje od mame ili drugih članova porodice nerijetko teško pada djeci. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pripremiti svoje mališane za boravak u vrtiću.

Vrtić djeci predstavlja prvu strukturu izvan porodičnog doma, pa je zbog toga jako važno da ih roditelji pripreme na iskustvo koje im se na prvi pogled može činiti zastrašujućim. Nije neuobičajeno da djeci teško pada odvajanje od mame ili drugih članova porodice, kako bi dio dana provodili u vrtiću, bez obzira na ugodnu atmosferu i vrhunski pristup odgajatelja. Evo nekoliko savjeta iskusnih mama koji će vam pomoći pripremiti svoje mališane za boravak u vrtiću (PopSugar).

Priviknite ih na novo okruženje

Postupno upoznavanje s novim okruženjem često pomaže velikom broju djece. Pojedine mame preporučuju za početak dijete odvesti, na primjer, dva ili tri dana sedmično u vrtić, dok se ne naviknu dovoljno da tamo borave i duže.

Usadite im pozitivan stav od početka

Djeca primjećuju ponašanje svojih roditelja, pa budite veoma oprezni ne prenijeti svoje strepnje i brigu na mališane. Na isti način, na njih će utjecati vaše uzbuđenje i pozitivan odnos prema vrtiću i odgajateljima. Djeca su u stanju opaziti kako se njihovi roditelji ophode prema odgajateljima, pa će se truditi i sami oponašati taj odnos. Zbog toga je preporučljivo steći prijateljski stav prema njima.

Bez dugih rastanaka

I mame i odgajatelji u vrtiću se slažu u jednoj stvari – jednostavan i kratak rastanak je najdjelotvorniji kada ostavljate dijete u vrtiću. Čak i ako osjetite potrebu zaplakati, potrudite se ne odužiti vaš rastanak, jer ćete tako i djetetu olakšati čin odvajanja.

Podsjetnik da ćete se vratiti po njih

Kako bi lakše podnijeli razdvajanje, možete dati svojoj djeci nešto što će ih podsjećati na vas, pružiti im utjehu dok ste odsutni i predstavljati podsjetnik na to da ćete ih pokupiti iz vrtića. Mame savjetuju i da zamolite dijete da vam taj predmet, odnosno podsjetnik, čuvaju dok se ne vratite po njih. Tako učite djecu povjerenju, kako bi bili sigurni da ih nećete zaboraviti i ostaviti u vrtiću. Na primjer, jedna mama je svojoj kćeri dala fotografiju na kojoj su njih dvije, što također može biti značajna utjeha i potpora.

Budite odlučni i ne popuštajte

Usprkos svim pripremama, postoji velika vjerojatnost da će vaš mališan biti uznemiren u početku što mora ići u vrtić. Mnoge mame potvrdit će da su trenuci razdvajanja bolni i njima, a ne samo djeci. Kako objašnjava jedna mama, tri četvrtine djece počne plakati kada je vrijeme za odlazak u vrtić, iako se poslije samo nekoliko minuta smire. Ključ je u postavljanju granica. Mame preporučuju svaki put porazgovarati s odgajateljicom o tome kako je vaše dijete provelo dan, što će vam pomoći ostati uključeni.