BEBEVIJESTI

Kako pravilno smjestiti bebu u autosjedalicu?

Bez obzira imate li novorođenče ili malo dijete, osiguravanje bebe u autosjedalici može biti izazov. No, to je nužno kako bi se osigurala njezina sigurnost.

Vjerojatno će vaša beba biti nezadovoljna kad je prvi (ili čak deseti) put budete smještali u autosjedalicu, baš kao što često plače prilikom mijenjanja pelena i oblačenja.

Ostanite smireni i koristi ove savjete kako bi osigurali da je beba sigurno smještena u autosjedalici:

Odgovarajuća veličina autosjedalice: Odabir autosjedalice koja odgovara veličini i dobi vaše bebe je ključan. Novorođenčad i dojenčad zahtijevaju specijalizirane autosjedalice koje podržavaju njihovu meku strukturu tijela i glave.

Provjerite da li je bebin pojas dovoljno zategnut:Greška koju roditelji često čine jeste da pojas unutar autosjedišta ne stežu dovoljno, smatrajući da će djetetu biti neudobno. Ukoliko između djeteta i pojasa i dalje možete provući sve prste, pojas je previše labav.

Pravilan položaj glave i vrata: Budući da bebe još nemaju dovoljno razvijen vratni mišićni sistem, važno je osigurati da im glava bude u pravilnom položaju. Autosjedalica treba biti blago nagnuta unatrag kako bi se osiguralo da bebin vrat i glava ostanu podržani, a brada ne padne na prsa.

Sigurnost pričvršćivanja: Potrebno je pravilno pričvrstiti autosjedalicu u automobilu kako bi se osigurala njena stabilnost. Slijedite upute proizvođača i koristite pričvršćivače i pojaseve prema propisima.

Distrakcija i komunikacija: Ako beba pokazuje znakove nemira tokom vožnje, pokušajte je zabaviti igračkama, omiljenom muzikom ili umirujućim razgovorom. Vaš glas može pružiti osjećaj sigurnosti i udobnosti.

Podešavanje kuta sjedala kako dijete raste: S vremenom, kako dijete raste i razvija veću mišićnu kontrolu, možete postepeno povećavati uspravnost sjedala, uvijek prateći upute proizvođača.

Ne okrećite sjedište naprijed prije vremena:Položaj pri kome je auto-sjedište okrenuto u suprotnom pravcu od smijera kretanja vozila je dosta bezbedniji za dijete do dvije godine starosti. Naime, kada beba sjedi leđima okrenuta od pravca kretanja vozila, u slučaju sudara ili naglog kočenje sile se raspoređuju duž njenih cijelih leđa, a zadnje sjedište automobila u tom slučaju predstavlja bezbjednosni jastuk za dijete.

Važno:

Pravilno postavljanje bebe u autosjedalicu je ključno za njenu sigurnost i udobnost tokom vožnje.

Najsigurnije mjesto za dijete do dvije godine starosti u automobilu je na zadnjem sjedištu, u kome je autosjedište za bebu okrenuto u suprotnom smijeru od pravca kretanja automobila.