JASLIČKA DOBŠKOLARCIVIJESTI

Da li je riba zdrava za djecu?

Između roditeljskih časopisa, blogova i dobronamjernih savjeta od prijatelja i porodice, može biti teško znati koje namirnice vaša djeca trebaju jesti, a koje trebaju izbjegavati.

Iako neki ljudi misle da riba nije zdrava za djecu, istraživanja su pokazala da ova ideja jednostavno nije istinita. Zapravo, riba je puna hranjivih tvari koje mogu pomoći poboljšanju zdravlja i blagostanja vaše djece.

Najvažnije stvari koje trebate znati:

Riba sadrži hranjive tvari koje su ključne za djecu Mozak i tijelo kod djece se neprestano mijenjaja, stoga je važno da imaju zdravu prehranu punu hranjivih tvari koje će im pomoći u rastu. Riba je najveći prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za zdrav razvoj dječjeg mozga, i vitamina D, koji pomaže u izgradnji i razvoju kostiju. Riba je također dobar izvor vitamina B12, niacina, selena, fosfora i magnezija. Sadrži jako puno proteina, koji su potrebni svakoj stanici tijela za zdrav rast i razvoj.

Nije čudo da je FDA preporučila da djeca konzumiraju dva do tri obroka ribe sedmično. Istraživanja su dokazala da su djeca koja jedu ribu u prednosti u usporedbi s onima koja je ne jedu. Nedavno nizozemsko istraživanje je utvrdilo da konzumacija ribe između šestog i dvanaestog mjeseca dobi rezultira smanjenim rizikom od razvoja astme za 36% u usporedbi s djecom iste skupine koja nisu jela ribu.

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Oxford je otkrilo da djeca koja redovito jedu ribu imaju bolje pamćenje i manje problema s ponašanjem u usporedbi s djecom koja je ne jedu. Osim toga, istraživanja su pokazala da su djeca kojoj nedostaje omega-3 masne kiseline sklonija razvoju ADHD-a tokom djetinjstva. A dječaci koji ne unose dovoljno omega-3 masnih kiselina su skloniji razvoju depresije tokom adolescencije.

Najbolja riba za djecu

Jedna od glavnih nedoumica koju roditelji imaju kada je riječ o konzumaciji ribe u ishrani djece jest uključenost žive u nekim vrstama riba. Živa je toksična hemikalija koju mnoge divlje ribe poput kraljevske skuše ili tune upijaju iz vode. Pretjerana konzumacija ovih vrsta ribe uzrokuje niz zdravstvenih problema kod trudnica i djece mlađe od šest godina.

Srećom, postoje vrste riba koje su potpuno lišene žive jer se uzgajaju u čistim, nezagađenim vodama. Svježa ili smrznuta tilapija iz Indonezije, Meksika ili Hondurasa jedan je od fantstičnih izbora za djecu jer je potpuno bez žive, odličan je izvor nemasnog proteina i sadrži izuzetno važne omega-3 masne kiseline. Također ima vrlo blag okus, što je odlično za djecu. Još nekoliko dobrih opcija uključuje lososa iz Aljaske, artičku pastrvu i uzgojenu potočnu pastrvu.

Stručnjaci se slažu: riba je zdrava, hranjiva namirnica koja je važna za zdravlje i razvoj djece. S hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina i vitamina D, te visokim udjelom proteina, riba je izvrstan izbor za djecu.