SAVJETITRUDNICEVIJESTIZA MAME

Blizanci mogu uzrokovati lažno negativan rezultat testa trudnoće – evo što trebate znati!

Ako očekujete blizance, moguće je dobiti lažno negativan rezultat testa trudnoće, iako to nije vrlo uobičajeno.Pročitajte nekoliko razloga koji se kriju iza ovog rijetkog fenomena.

Ako pokušavate zatrudnjeti, vjerojatno ste veoma upoznati s kućnim testovima trudnoće. U većini slučajeva, ovi jednostavni testovi su izuzetno precizni. Prema Planned Parenthood-u, oni djeluju 99% vremena ako se uzmu ispravno, a rezultati su najpouzdaniji nakon što izostane mjesečnica.

Međutim, pokazalo se da postoje rijetki slučajevi u kojima kućni test trudnoće može proizvesti lažno negativan rezultat. Većina slučajeva uključuje pogrešku korisnika (više o tome kasnije), ali studije su pokazale da blizanačka trudnoća može izazvati ovaj fenomen.

Dakle, kako blizanci mogu uzrokovati lažno negativan test trudnoće, i trebate li se brinuti zbog toga?

Pročitajte sve što trebate znati.

Kako napraviti najtačniji test trudnoće kod kuće Kako rade testovi trudnoće?

Da bismo bolje razumjeli kako kućni testovi trudnoće funkcioniraju, korisno je znati da postoji mnogo vrsta tih testova u trgovinama danas, ali svaki od njih djeluje otkrivanjem razine humanog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu.

Vaše tijelo počinje proizvoditi ovaj hormon nakon što se embrij usadi u stijenku maternice – otprilike šest do deset dana nakon začeća. Prisutnost hCG-a rezultirat će pozitivnim testom trudnoće, dok nedostatak hCG-a proizvodi negativne rezultate.

“Većina kućnih testova trudnoće može otkriti relativno niske razine hCG-a, čineći neke marke učinkovitima već sedam dana nakon propuštene menstruacije”, kaže Catherine Caponero, dr. med., ginekolog u Beachwoodu, Ohajo, koja je povezana s Cleveland Clinic-om. Testovi trudnoće su najprecizniji ako se uzmu nakon propuštene menstruacije; tada je vjerojatno da su razine hCG-a dosegle potrebni prag.

Može li doći do lažno negativnog testa trudnoće s blizancima? Zapravo je moguće da blizanci (ili trojke, četvorke itd.) uzrokuju lažno negativan test trudnoće. To je zato što višestruke trudnoće proizvode povišene razine hCG-a, i ako su dovoljno visoke, mogu ometati rezultate.

“Kada je hCG previsok, može doći do nepravilnog omjera između hCG-a i antitijela u testu trudnoće”, kaže dr. Caponero. “To preplavljuje test trudnoće i uzrokuje lažno negativan rezultat testa.”

Ovaj fenomen naziva se “hook effect” ili “efekt kuke”, i vrlo je rijedak. Istraživanja sugeriraju da se javlja u manje od 2% negativnih testova trudnoće, prema dr. Caponero. Razine hCG-a trebaju biti oko 500.000 mIU/mL ili više kako bi se doživio hook effect, a u većini trudnoća dosežu samo oko pola te razine.

Trudnoća s više beba nije jedini uzrok efekta kuke. Osoba također može dobiti negativan rezultat testa trudnoće, unatoč prisutnosti hCG-a u tijelu, iz sljedećih razloga.

 • Trudnoća je mnogo duža nego što se očekivalo (što znači da osoba ima više razine hCG-a)
 • Osoba ima gestacijsku trofoblastičnu bolest, poput molarnih trudnoća. “Gestacijska trofoblastična bolest rijedak je komplikacija koja se može dogoditi kada se jaje i spermij ne povežu ispravno. Nažalost, to obično završava pobačajem”, kaže dr. Caponero.

Efekt kuke i testovi trudnoće Ljudi doživljavaju efekt kuke ako dobiju lažno negativan rezultat testa trudnoće zbog prekomjerne količine humanog korionskog gonadotropina (hCG). Iako se to može dogoditi ako očekujete blizance, to je rijedak događaj.

Druge priče za lažno negativne testove trudnoće Važno je napomenuti da efekt kuke nije vrlo čest. Većina faktora koji dovode do lažno negativnih rezultata spadaju u područje pogrešaka korisnika (ili, u nekim slučajevima, neispravnog testa).

Ovdje dr. Caponero dijeli nekoliko drugih razloga za lažno negativne kućne testove trudnoće.

 • Test trudnoće uzet je prerano nakon začeća
 • Urin nije dovoljno koncentriran (većina proizvođača preporučuje testiranje što je prije moguće ujutro jer se urin tokom dana razrjeđuje)
 • Rok važenja testa trudnoće je istekao
 • Niste slijedili ispravno upute

Kada je preporučljivo da se obratite doktoru?

Ako je vaš test trudnoće negativan, dr. Caponero obično preporučuje da pričekate nekoliko dana i zatim ponovite testiranje. To je posebno važno ako test trudnoće obavite prije očekivanog datuma menstruacije.

“Ako mislite da biste mogli biti trudni, ili ako i dalje imate negativne rezultate testova trudnoće, a menstruacija vam ne počinje, obavezno se obratite doktoru”, savjetuje dr. Caponero. Doktor vam može uraditi test krvi kako bi vidjeli je li zaista u pitanju trudnoća.

U međuvremenu, obratite pažnju na simptome rane trudnoće, koji mogu uključivati sljedeće:

 • Bolne grudi
 • Izražen umor
 • Bolovi u trbuhu ili leđima
 • Mučnina i/ili povraćanje
 • Nadutost
 • Često mokrenje
 • Glavobolje
 • Promjene raspoloženja
 • Žudnje ili odbojnost prema hrani