BEBE

Kako protiv ekcema kod male djece?

Ako vaše dijete pati od atopijskog dermatitisa ili ekcema koji se manifestira kao svrbež ili suhi ljuskavi osip na koži koji može prijeći u mjehuriće, kraste ili zadebljanja kože, priuštite mu svakodnevnu kupku i nakon toga kožu namažite odgovarajućom hidratizirajućom kremom, poručuju američki doktori.

Kupanje je, kažu doktori, važno jer namakanje u vodi s površine kože skida prljavštinu, nadražajna sredstva i alergene. Sugeriraju da se dijetetu nakon kupke koža osuši blagim tapkanjem ručnikom te da se potom bogato i nježno premaže odgovarajućim hidratizirajućim losionom, kremom ili mlijekom.

Dobrim hidratiziranjem kože izbjeći će se njezino isušivanje, crvenilo i svrbež, piše u stručnome časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod 10-15% beba u dobi od nekoliko mjeseci i djece do pet godina života. Javljaju se crvenilo, perutanje kože i mehurići koji ponekad pucaju.

Iako se može javiti bilo gdje na tijelu, najčešće se pojavljuje na obrazima te zglobovima ruku i nogu. Ne zna se šta je konkretan razlog pojavljivanja i obično je rekcija imunološkog sistema na razne alergene – sapune, kreme, kao i prašinu i perje.

Ne treba zaboraviti ni nasljedni faktor jer ukoliko netko od roditelja ima ekcem najvjerojatnije će se on pojaviti i kod bebe.

Kod malog broja djece ekcem je problem kad odrastu jer najčešće do njihove pete godine života ovakvi problemi s kožom nestanu sami.