BEBEVIJESTI

Korisni savjeti za previjanje beba: Kako da bebina koža ostane suha i zaštićena

Nakon rođenja djeteta jedna od najčešćih obaveza roditelja jest previjanje. Vođeni osjećajem brige i ljubavi prema malenima, njihov svijet žele ispuniti nježnošću još od prvog dodira.

Tijekom samo jednog dana i noći previjanje je potrebno učiniti i do osam puta, kod novorođenčadi i češće od toga, a da bi bebina koža – koja je izuzetno nježna i osjetljiva – ostala zaštićena, važno je znati kako ispravno obaviti previjanje.

Izbor pelena svakako je jedna od najvažnijih odluka, posebno kod novorođenčadi, s obzirom da je njihova koža u stalnom kontaktu s pelenom, a istodobno je neophodno da ona, što je moguće duže, ostane suha i zaštićena. No, osim dobre apsorpcije, pelena treba biti ugodna i elastična, kako bi se postigla maksimalna udobnost u najaktivnije vrijeme dana, ali ujedno i osigurala noćna funkcija pelene.

Tanke i mekane, bez bočnog proticanja, s izuzetnom elastičnošću i zračnom propustljivošću, Becutan pelene imaju veliku moć brzog upijanja. Zahvaljujući posebnom superupijajućem sloju u obliku mikrogranula, bebina koža ostaje suha i zaštićena, a poboljšan anatomski oblik podržava pravilan razvoj djeteta u različitim fazama njegovog rasta i razvoja.

Bebina koža je izuzetno nježna i osjetljiva pa joj zbog toga, posebno na dijelovima koji dolaze u direktan kontakt s pelenom, treba dodatna njega i pažnja. Time će se spriječiti pojava crvenila i iritacija, a neophodno je čišćenje i njegovanje kože pri svakom previjanju. U redovnu higijenu prilikom previjanja spada umivanje bebe mlakom vodom, čime se postiže najbolja njega. No, u trenucima kada umivanje nije moguće, kada ste s bebom izvan doma, u šetnji, u posjeti prijateljima i slično, upotreba vlažnih maramica je najbolje rješenje za uklanjanje nečistoće sa nježne bebine kože.

Zbog mekane teksture, koja dodir s osjetljivom bebinom kožom čini izuzetno nježnim, i kamilice koja je štiti, Becutan vlažne maramice s kamilicom pouzdan su izbor za mališane još od prvog dodira. Temeljito uklanjaju nečistoće, sadrže hidratantni losion koji se lako upija te štiti kožu od pojave upala, umiruje crvenilo i onemogućava iritacije.

Neizostavni dio rutine previjanja svakako je njega bebine kože. Becutan dječja zaštitna mast za pelensko područje štiti bebinu kožu u pelenskom području i prevenira pojavu osipa i iritacija. Nanosi se prilikom svakog previjanja, pri čemu stvara tanku barijeru pomažući zaštiti kože. Becutan dječja zaštitna mast za pelensko područje sadrži vitamine A i E koji održavaju normalnu vlažnost bebine kože, čineći je elastičnom i mekom te ulje nevenovog cvijeta, koje smiruje i obnavlja kožu.

Koliko često mijenjati pelene?

Za adekvatnu zaštitu bebine kože bitno je znati i koliko često treba mijenjati pelenu te kako odabrati odgovarajuću veličinu pelene. Na početku, kod novorođenčadi mijenjanje pelena treba biti vrlo često kako bi se izbjegao produženi kontakt kože s nečistoćama sa pelene. Kada je beba malo starija pelene treba mijenjati po potrebi ili svaka tri sata.

Da bi koža beba bila zaštićena i suha, potrebno je odabrati i odgovarajuću veličinu pelena, a glavni kriterij jest težina bebe. Prvi indikatori koji ukazaju da je neophodno preći na upotrebu većih pelena su: povećanje težine bebe ili pojavljivanje straničnog proticanja.