ZA MAME

Pitanja o korona virusu koja muče roditelje: Evo kako zaštititi svoju porodicu

Saznajte je li sigurno dojiti ako ste se razboljeli i koliko je opasan gradski prijevoz u vrijeme pandemije koronavirusa.

Situacija u čitavom svijetu je napeta zbog trenutne pandemije koronavirusa, te je sasvim prirodno da ste uznemireni, pa čak i uplašeni, jer ne znate kada će svemu ovome konačno doći kraj. U vijestima i na internet portalima u prilici smo čitati razne naslove koji se tiču virusa Covid-19, što ponekad može biti previše za naše emotivno stanje i mentalno zdravlje. Zbog toga je jako važno razabrati one informacije koje su zaista korisne i vjerodostojne od onih koje će vam samo izazvati nesanicu.

Ako ste roditelj i želite saznati kako na pravi način zaštititi svoju porodicu, pripremili smo vam odgovore na nekoliko gorućih pitanja.

Trudna sam. Mogu li prenijeti virus na svoju bebu?

Posteljica je vrlo dobra barijera protiv infekcija. Iako je pojedini virusi mogu probiti, trenutno nema temeljnih naučnih dokaza koji bi nagovijestili da je isti slučaj i s Covid-19, niti su zaražene trudnice u većoj opasnosti od pobačaja.

Kako se mogu zaštititi od zaraze tokom trudnoće?

Trudnice su inače podložnije infekcijama, jer je rad imunološkog sistema tokom trudnoće prirodno oslabljen. I bez koronavirusa, trudnice bi uvijek trebale voditi više računa o higijeni. Dakle, kada god ulazite u kuću ili napuštate toalet, perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi.

Je li novorođenčad podložnija zarazi?

I tek rođene bebe mogu se zaraziti koronavirusom, ako provedu dovoljno vremena u dodiru s već zaraženom osobom. Još ne postoji dokaz da ovaj virus kod beba izaziva ozbiljne poteškoće. Ako primijetite da beba nije zdrava i da ima temperaturu iznad 38 Celzijevih stepeni, odvedite je na pregled.

Imunitet mog djeteta je već narušen. Koje mjere predostrožnosti mogu primijeniti da ga zaštitim?

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da Covid-19 djeci najčešće prenose odrasli. Insistirajte na tome da svako ko stupa u kontakt s vašim djetetom redovno i primjereno pere ruke, a držite ih podalje od bolesnih. Potičite djecu da ne diraju lice, posebno oči, usta i nos, bez obzira na to koliko im se šake čine čistim. Svakako se posavjetujte i s liječnikom.

Je li sigurno dojiti, pogotovo ako sam se razboljela?

Svake godine u vrijeme sezonske gripe, naš organizam počne stvarati antitijela, koja se mogu naći i u majčinom mlijeku. Nema naučnih dokaza da Covid-19 može dospjeti u mlijeko. Pritom, ono opskrbljuje bebu nužnim antitijelima protiv raznih zaraza. Ako i sami bolujete od koronavirusa, veći rizik predstavlja kihanje ili kašljanje u prisustvu bebe nego dojenje. Operite ruke prije nego što priđete bebi. Stavite zaštitnu masku na lice tokom hranjenja. Ako koristite pumpicu za mlijeko, svaki put je dobro operite. Možete i zamoliti nekoga da nahrani bebu mlijekom iz bočice, ako je to moguće, savjetuje Mother&Baby.

Moje dijete ima blage simptome prehlade/gripe. Kada je pravo vrijeme nazvati ljekara opće prakse?

Covid-19 je opasniji za odrasle nego za najmlađe. Radije nazovite broj nadležnih zdravstvenih organa u svojoj zemlji namijenjen pružanju tačnih informacija o koronavirusu.

Koji su simptomi koronavirusa?

Najučestaliji su kašalj, povišena tjelesna temperatura i kratak dah. Oko 80 posto oboljelih će pokazati veoma blage simptome, dok će 15 posto biti u težem stanju, a 5 posto u kritičnom.

Koliko je sigurno putovati gradskim prijevozom?

Prema nekim proračunima, da bi virus prešao s jedne na drugu osobu potrebno je provesti približno 15 minuta na udaljenosti ne većoj od 2 metra. Svakako radite od kuće, ako ste ikako u mogućnosti. Kada koristite javni prijevoz, operite ruke čim budete u prilici. Ostanite kod kuće, ako primijetite da ste narušenog zdravlja.

Trebam li otkazati planirani odmor?

Sve ovisi o trenutnoj situaciji u zemlji u kojoj se nalazite, a ne bi bilo loše ni kontaktirati turističku agenciju i aviokompaniju s kojima ste organizovali svoj odmor, kako biste se raspitali u vezi s putničkim osiguranjem i mogućim otkazivanjem aranžmana i avionskih karata.

Smijemo li i dalje posjećivati bake i djedove?

Starije osobe su među najranjivijima na Covid-19. Ako nemate bolesnih u domaćinstvu, posjeti su u redu. Održavanje obiteljskih veza pogoduje emotivnom stanju i dobrobiti svih uključenih. Pobrinite se da svi redovno peru ruke prije kontakta s bakom i djedom. Poštujte načela ispravnog ponašanja u slučaju da kašljete ili kišete. Ako imate bolesnih u porodici, održavajte kontakt sa starijima na daljinu, bilo telefonom, Skypeom ili posredstvom drugih platformi za komunikaciju.

Koje su to dodatne mjere predostrožnosti koje se mogu primijeniti da bi porodica bila zaštićena?

Redovno pranje ruku je zaista prva linija odbrane. Sapun uklanja nepoželjne bakterije s kože, ostavljajući one dobre netaknutima, dok sredstva za dezinfekciju ruku ubijaju sve pred sobom. Stoga, prakticirajte pranje ruku toplom vodom i sapunom. Dezinfekcijska sredstva sačuvajte za one situacije kada nemate pristup vodi i sapunu. Naučite djecu nekoj pjesmici koju mogu pjevušiti dok 20 sekundi peru ruke. Neka im voda, sapun i ručnik za brisanje ruku uvijek budu dostupni.

Podsjetite ostale članove svoje porodice da koriste maramicu kada kišu, a da je potom bace. Ako nemaju maramicu, poslužit će i unutrašnjost lakta. Također, izbjegavajte dodirivanje pri pozdravljanju s drugima. Ako je neko bolestan, pratite instrukcije nadležnih zdravstvenih organa po pitanju samoizolacije.