BEBEZA MAME

Zamrzavanje dječije hrane

Domaće kašice se u većini slučajeva mogu skuhati unaprijed te zamrznuti.Zamrzavanje kašica je najjednostavniji način pripreme hrane jer pripremate veću količinu koju možete iskoristiti u toku mjeseca.

Proces izrade i zamrzavanja domaće hrane za bebe je jednostavan:

Operite,usitnite i skuhajte povrće. 
U blender dodajte povrće s malo vode u kojoj se kuhalo. Pripremite kašicu. Pripremljenu hranu sipajte u posudu/kalupe za led. Svaku šupljinu ispunite kašicom,kao što bi to inače učinili s vodom. Kašicu pokrijte poklopcima od kalupa ili folijom i stavite u zamrzivač. Kasnije izvadite smrznute kockice kašice i spremite ih u dobro zatvorene plastične vrećice.

led spremanje hrane za bebeOznačite kašice-napišite datum pripreme i sadržaj. Smrznuta se kašica smije konzumirati u roku mjesec dana od datuma zamrzavanja. Jedna prosječna kockica smrznute kašice odgovara između 25 i 30 gr.odmrznute hrane.

 

Prema nekim preporukama – za dijete od 4 do 6 mjeseci potrebne su 2 kockice hrane,od 6 do 9 mjeseci – 4 kockice i od 9 do 12 mjeseci – 6 kockica.

Uzmite potreban broj kockica za bebin obrok i odmrznite ih.

Zamrzuti se mogu kašice od većine uobičajenih namirnica koje se koriste.

Ako niste sigurni za neku namirnicu,dodatno se raspitajte kako podnosi smrzavanje.

Nakon što odmrznete kašicu iskoristite je odmah. Nikada nemojte ponovno zamrzavati hranu koja je bila odmrznuta. Ne preporučuje se hranu podgrijavati više puta.

Ne zaboravite ipak da je svježe spremljena hrana najzdravija.