BEBEVIJESTI

Šta je skin hunger?

Sigurno ste već čuli za mnoge dobrobiti kontakta koža-na-kožu sa tek rođenom bebom. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su važnost prvog sata nakon rođenja. U tom period majka i dijete putem dodira stvaraju snažnu hemijsku povezanost. Osim na stvaranje emocionalne veze, rani podoj i polaganje djeteta na prsa pozitivno utječe na djetetovo, ali i majčino zdravlje.

Ali, znate li šta znači pojam “Skin hunger” i koliko je važan za kontinuirani razvoj bebe?

Mnogi od nas instinktivno shvataju što je “skin hunger” – to je onaj osjećaj žudnje za fizičkom udobnošću koji nekima iz naše zajednice (osobito starijim generacijama) sada, u vrijeme pandemije, očajnički nedostaje.

“Skin hunger” je pojam koja se u nauci koristi za izražavanje potrebe za tjelesnim kontaktom. Takvi kontakti, posebno za djecu, ulijevaju sigurnost i mir zbog čega su vrlo važni.

Milovanje, držanje, maženje, potvrđuju istraživanja, duboki su i elementarni komunikacijski alati s puno prednosti.

Pregledom istraživanja o učinku ljudskog dodira na bebe, zaključeno je da stimulacija i dodir potiču zdrav i normalan fizički, emocionalni i bihevioralni razvoj beba.

Možda iznenađujuće, istraživanja sada pokazuju da dodir i kontakt majke i djeteta nude čak i više od ovih kratkoročnih prednosti. Još ranije ove godine, istraživanje Florida Atlantic Univerziteta otkrilo je da su milovanje, maženje i kontakt koža na kožu apsolutno neophodni za pravilan razvoj mozga kod beba.

Čak i za neke prijevremeno rođene bebe, istraživanja su pokazala prednosti fizičkog kontakta pa neke bolnice, kao što je Dječja bolnica u Queenslandu, koriste obučene volontere da maze bolesne bebe kada roditelji nisu prisutni.

 

Photo credits:Freepik.com