BEBEVIJESTI

Stručnjaci upozoravaju: Ovaj predmet za bebe nemojte koristiti na moru i u bazenu

Odlazak na more s bebom je vrlo zabavan, ali i stresan jer je bebu potrebno dodatno zaštiti od vrućine, vode i sunca.

Postoje brojni predmeti koji se bebama stavljaju oko tijela kako bi mogle biti u vodi, a da ne potonu. Jedan predmet koji roditelji često koriste je ipak sporan, a američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da ga nikako ne bi trebali koristiti. Radi se o gumenom šlaufu na napuhavanja koji se postavlja oko bebinog vrata.

Nakon što je jedna beba hospitalizirana, a druga umrla zbog korištenja ovog dodatka za plivanje, stručnjaci su izdali upozorenje Naime, neki od ovih dodataka koji su namijenjeni da bebama daju priliku da slobodno plutaju na vodi, prodaju se za bebe u starosti od samo dvije sedmice.

“Rizici korištenja dječjih šlaufa za vrat uključuju smrt zbog utapanja i gušenja, istegnuća i ozljede bebinog vrata. Bebe s posebnim potrebama, poput onih koje imaju spinu bifidu, mogu biti izložene povećanom riziku od ozbiljnih ozljeda”, napisala je FDA u izjavi.

“Iako FDA vjeruje da su smrt ili ozbiljne ozljede od dječjih šlaufa za vrat rijetke, pružatelji zdravstvenih usluga, roditelji i njegovatelji trebali bi biti svjesni da rizik ipak postoji. Također je moguće da neki slučajevi nisu prijavljeni nadležnom tijelu”, istaknuli su.

“Premda neke tvrtke reklamiraju ove dodatke za bebe, FDA nije dala ovim predmetima dopuštenje ili odobrenje za korištenje”, napisala je vladina organizacija u izjavi.