BEBE

Zašto je važno da bebe leže na stomaku?

Ležeći na stomaku bebe razvijaju motoričke sposobnosti, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj.
“Stavljanje beba u ovaj položaj je bitno jer one na taj način jačaju mišiće ruku, vrata i trupa i uče da kontrolišu kretanje glave. Jačanje svih ovih mišića kasnije im pomaže da nauče da sjede,puze i hodaju”, kaže pedijatar dr.Umberto Cellupica.

Takođe,ležanje na stomaku ima uticaj i na oblik glave mališana.Naime,od 1992.godine preporučuje se da bebe stalno spavaju na leđima Stavljanje beba u položaj spavanja na leđima smanjio je učestalost sindroma iznenadne dojenačke smrti,ali kao posljedica toga pojavila se povećana tendencija ravnanju stražnjeg dijela glave (poznato kao plagiocefalija) kod beba.

Za sprječavanje ove pojave ključno je da beba tokom dana boravi u različitim položajima. 
“Ležanje na stomaku sprječava deformitet oblika glave”,objašnjava dr.Umberto.

Kada je riječ o tome koliko vremena bi bebe trebalo da provedu u ovom položaju dr. Umberto objašnjava da nema striktnog “recepta”.

“Jednom ili dva puta dnevno svakog dana,po nekoliko minuta je dovoljno, ali svakako bi trebalo ohrabriti bebu da duže ostane u tom položaju, ukoliko u tome uživa”, kaže dr.Umberto.

Kada bi trebalo početi stavljati dijete u ovaj položaj?

Krajnje je vrijeme onda kada dijete ima dovoljno snage da može da pomijera glavu lijevo-desno ili da je blago podigne. Takođe,najbolje da bebu okrećete na stomak kada se probudi,jer je tada najodmornija i ima dovoljno snage da vježba svoje mišiće. Doktor upozorava da se treba izbjegavati da beba leži na stomaku odmah nakon obroka, kako ne bi “bljucnula”.

Dr. Umberto smatra da je najbolji način da mališani duže ostanu u ovom položaju, da i roditelji pored njih legnu na stomak, okrenuti licem prema bebi.

Nemojte biti zabrinuti ukoliko vaša beba na početku u ovom položaju ne želi da bude duže od nekoliko sekundi. Većina djece na početku ne voli da leži na stomaku, jer im to predstavlja napor.
Ipak, nemojte ni da odustajete. Vježbajte ovaj položaj sa bebom svakog dana po nekoliko minuta.

VAŽNO: Beba uvijek treba da spava na leđima, osim ako doktor nije preporučio drugačiji položaj. Beba treba da leži na stomaku svega nekoliko minuta i samo uz strogi nadzor roditelja.