TRUDNICE

Sunčanje u trudnoći i tamnjenje u solariju

Bliži nam se napokon toplije vrijeme i ljetna sezona.

Mnoge trudnice se pitaju da li je sigurno sunčati se na plaži ili u solariju?

Pretjerano izlaganje suncu nosi sa sobom rizike ranog starenja kože i pojave zloćudnog raka kože – melanoma. UV zrake oštećuju oči i mogu uzrokovati iritaciju, konjunktivitis ili kataraktu, pogotovo ako se ne nose sunčane naočale sa zaštitom od UV zraka.

Trudnice i sunčanje

Neka istraživanja ističu povezanost sunčanih UV zraka i manjka folne kiseline. Naime, UV zrake uzrokuju raspad folne kiseline koja predstavlja glavni element za zdravi razvoj živčanog sistema. Stoga sunčanje u prvom tromjesečju trudnoće, kada se događa proces organogeneze, nikako nije preporučeno jer bi mogao biti narušen razvoj mozga i ostatka živčanog sistema.

Trudnice u solariju

Trenutno nema dovoljno istraživanja koja daju nepobitne dokaze štetnog utjecaja solarija na fetus. Općenito, solarij kao jedna od opcija tamnjenja jedna je od štetnijih za ljudsku kožu te predstavlja brzinsko rješenje koje nije poželjno ponavljati ili pretjerivati s njim s obzirom na povećan rizik nastanka melanoma kože. Većina doktora ipak ne preporučuje korištenje solarija.

Ako se ipak odlučite na odlazak u solarij postoje neki rizici kojih biste trebali biti svjesni:

  • Pregrijavanje i podizanje bazalne tjelesne temperature može uzrokovati komplikacije i gubitak trudnoće
  • Dehidracija može uzrokovati nizak krvni pritisak te predstavlja opasnost i za majku i za dijete

Preparati za samotamnjenje

Većina losiona za samotamnjenje sigurna je za korištenje u trudnoći.

Prednost ovih proizvoda je ta što se izbjegava izloženost UV zrakama i time je smanjen rizik nastanka melanoma ili drugih kožnih promjena. Za trudnice je bitno raspitati se o tvarima koje sadrže preparati za samotamnjenje jer sve što stavljaju na sebe nađe put kroz kožu do krvotoka te, u konačnici, fetusa.

Ono što je važno naglasiti jeste da se u preparatima za samotamnjenje nalazi dihidroksiaceton (DHA) koji može biti izrazito opasan jer ulazi u pluća, a zatim se apsorbira u krvotok gdje može oštetiti DNA stanica i izazvati tumore.

Medicinski stručnjaci vjeruju da je rizik od jednog ili dva tretmana dovoljno nizak te da ne može imati i utjecaj na zdravlje. Međutim, postoji zabrinutost za one koji redovito koriste ovu preparate.

Odlazak na more u trudnoći

S obzirom na sve ranije navedeno, trudnice bi trebale:

  • izbjegavati odlaske na plažu u podne,
  • nositi sunčane naočale i laganu, komotnu odjeću od prirodnih materijala,
  • skloniti se u hlad,
  • koristiti kreme za zaštitu od sunca koje su odobrene za upotrebu u trudnoći.

Važno!

Sunce nije potrebno u potpunosti izbjegavati, već umjereno i pametno se izlagati tokom dana jer tim putem skupljamo poželjnu količinu vitamina D.