BEBEVIJESTIZA MAME

Nove smjernice o dojenju

Američka akademija za pedijatriju (AAP) je izdala nove smjernice za dojenje prema kojima bi majke trebale dojiti djecu 2 godine ili duže. Udruženje pedijatara je također naglasilo da su potrebne “društvene i sistemske promjene” kako bi se podržalo dojilje da u tome uspiju.

AAP-ove ažurirane preporuke za majke koje doje, objavljene u izdanju časopisa Pediatrics za juli 2022. godine, uključuju savjete za isključivo dojenje prvih šest mjeseci djetetova života, dok bi se dojenje trebalo nastaviti u kombinaciji s nutritivno bogatom dohranom i nakon šest mjeseci.

AAP je uključio preporuku zdravstvenim radnicima da podrže i potaknu majke na dojenje do 2 godine.

Važnost majčinog mlijeka

“Majčino mlijeko jedinstveno je po svojim hranjivim tvarima i zaštitnim učincima i stvarno je nevjerojatno kada shvatite što čini za imunološki sistem djeteta u razvoju”, rekla je stručnjakinja Joan Younger Meek, koja je i glavna autorica izvještaja. “Ne može svaka žena dojiti ili nastaviti dojiti koliko god želi iz raznih razloga, uključujući ograničenja koja im nameću obveze na poslu. Porodice zaslužuju podršku bez osude, informacije i pomoć koji će ih usmjeriti u hranjenju njihove bebe”, rekla je.