VIJESTI

U školske klupe u Sarajevu se vraćaju učenici od 1. do 4. razreda

Na današnjem sastanku u Ministarstvu nauke i obrazovanja u Kantonu Sarajevo konačno je dogovoreno kako će izgledati početak školske godine u vrijeme pandemije koronavirusa, odnosno prve dvije sedmice.Na početku je bitno naglasiti da će sve donesene odluke biti razmatrane svake dvije sedmice i da će na osnovu procjene epidemiološke slike biti donošene nove mjere.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo je isplaniralo kako će izgledati prve dvije sedmice.

U školskim klupama će od 1. septembra biti samo osnovci koji prate razrednu nastavu (od prvog do četvrtog razreda). U pitanju je kombinovani model koji će u potpunosti omogućiti poštovanje epidemioloških preporuka s obzirom na to da će u učionici biti svega 15 učenika. Ipak, u nekim školama gdje je manje učenika u odjeljenjima neće ni biti potrebe da se učenici dijele u grupe.

Pola razreda će biti u školskim klupama, a druga polovina će nastavu pratiti online i dobijati nastavne materijale. Oni će se rotirati svake sedmice, tako da i jedni i drugi pohađaju i tradicionalnu i online nastavu.

Učenici prvog razreda srednjih škola će u klupama biti samo prvi dan nove školske godine, a preostale dane u ove dvije isplanirane sedmice će nastavu pohađati online, kao i svi ostali učenici osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja osim već pomenutih učenika koji prate razrednu nastavu.

Jedan od najvećih razloga zbog kojih su se ipak odlučili da većina učenika prati online nastavu od septembra je javni prijevoz.

To je potencijalno mjesto gdje se učenici mogu zaraziti i prenijeti virus na ostale učenike u razredu, što je velika briga prosvjetnih radnika i nešto što ministarstvo želi spriječiti.

Roditelji učenika koji imaju hronična oboljenja ili u porodici imaju nekoga s hroničnim oboljenjima, ali i svi drugi koji ne žele djecu slati u školu imat će opciju da se opredijele za online nastavni model. To pravo ostvarit će roditelji koji mailom ili poštom obavijeste školu o svojoj odluci. Isto pravo imat će i roditelji učenika s poteškoćama.

Djeca koja budu pohađala nastavu u školi će nositi maske, ali ne i za vrijeme odvijanja časova dok sjede u klupama. Kada se kreću prema tabli, ili kada su na hodniku, onda će morati nositi maske. Učitelji i učiteljice će sve vrijeme imati masku.

Nastava iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj neće se održavati i to zbog poteškoća jer bi djeca morala nositi maske. Produženi boravci u školama će raditi.

Časovi će trajati 30 minuta, mali odmor će trajati pet minuta, a velikog odmora neće biti. Procjena je da se učenici koji budu u školi neće zadržavati duže od 4 sata.

Roditelji će biti obavezni da djeci mjere temperaturu, a i nastavno osoblje će moći prema procjeni mjeriti temperaturu učenicima.

Nastava u muzičkim školama će se odvijati redovno.

Ukoliko se ovaj model pokaže uspješnim, onda će se nakon dvije sedmice i učenici 5. razreda osnovne škole te prvog razreda srednje škole uključiti u model pohađanja nastave u školi i tako dalje. U konačnici će sve zavisiti od epidemiološke situacije.

Za ovaj model su se odlučili nakon konsultacija sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Kriznim štabom.