BEBEVIJESTI

Fontanela

Fontanele su membrane,napravljene od čvrstog vezivnog tkiva,koje spajaju kosti lubanje.Kod zdravog novorođenčeta fontanele su ravne i mekane, a nakon porođaja polako počinju srastati. Ukupno postoji šest fontanela,četiri manje su smještene sa strane, prednja fontanela se naziva „velikom“, a stražnja „malom“.

Velika ima oblik romba i oko dva i pol centimetara dužine, a zatvara se do 24.mjeseca bebinog života. Mala fontanela nalazi se na zatiljku, trokutastog je oblika,velika je oko pola centimetra i zatvara se do šestog mjeseca.

Uloge fontanele su mnogobrojne ali prvenstveno služe tome da glavica lakše prođe kroz porođajni kanal. Njihova druga važna uloga je da omogućuju izjednačenje krvnog pritiska u glavi. Svojom fleksibilnošću daju mozgu prostora za rast. Nadalje,fontanela propušta ultrazvučne valove i tako omogućuje jednostavan pregled bebinog mozga.

Fontanela nije tako osjetljiva kao što roditelji misle.Unatoč krhkom izgledu, fontanela je dovoljno čvrsta da zaštiti unutrašnjost djetetove glavice.Nije potrebno posebno njegovati predio bebine glavice gdje se nalaze fontanele, ali se preporučuje nošenje kapice kad bebu vodite u šetnju. Na taj će način biti zaštićena i od utjecaja sunčevih zraka i od hladnoće.

Fontanela-šta treba da znate?

  • Ako primijetite da bebi fontanela pulsira, to je savršeno normalno.
  • Fontanela zna biti ispupčena i kada beba plače
  • Ako je fontanela uvučena, to može značiti dehidraciju.
  • Stalno ispupčena fontanela može ukazivati na povišen pritisak, ako to primijetite hitno se obratite doktoru.