BEBE

Vodić kroz život bebe: Šesti mjesec

Dijete počinje pokazivati sve veće zanimanje za ono što se događa oko njega. Primijetiti ćete kako dijete brzo okreće glavu kad začuje poznate glasove i duže će proučavati stvari koje ga zanimaju.

U šestom mjesecu, većina beba počinje da sjedi samostalno. Roditelji bi trebali da pokažu strpljenje za svoje mališane i da ih ne forsiraju u sjedeći položaj dok oni sami ne steknu tu sposobnost.

Tvrda podloga je i dalje najpreporučljivije mjesto za igru. Do sada, beba nije pravila razliku između poznatih i nepoznatih lica. Međutim, ovo je period kada počinje da pokazuje uzdržanost prema svim osobama koje nisu iz njene neposredne blizine. Susret sa nepoznatom osobom može biti praćen i plačem.

U šestom mjesecu beba postaje pokretnija. Osim sjedećeg položaja, dijete dok leži na trbuhu otkriva da ga snažno udaranje nogama može odgurnuti, prvo prema natrag.

Beba postaje sve preciznija u dohvaćanju i uzimanju predmeta. Može držati stvari svojim dlanom i moći će ih prebaciti iz jedne ruke u drugu.

Izgovara samoglasnike i jednostruke i dvostruke slogove kao “a-a” i ”a-da”.

Razvoj bebe u šestom mjesecu:

razvoj bebe šesti mjesecBeba može:

Smijati se i smijuljiti se

Koristiti cijelu šaku da zgrabi predmete i može ih prenositi iz jedne ruke u drugu

Skladno pomicati svoje oči i okrenuti glavu prema nečemu što je privlači

Igrati se stopalima i rukama

Pokazivati strah prema nepoznatim osobama

 

Na sistematskom pregledu kod pedijatra,beba pokazuje porast težine za oko 700 grama u odnosu na prethodni mjesec,a obim glave se povećava prosječno za 7-9 cm u odnosu na prvi mjesec života.