TRUDNICEVIJESTI

Zašto se žene plaše da traže epiduralnu anesteziju?

Doktorica Felicity Plaat, predsjednica Asocijacije akušerskih anesteziologa, izjavila je da je krajnje vrijeme da se progovori o bolu tokom porođaja, kao i o njegovom otklanjanju.

Žene ne bi trebalo da se stide da traže epidural anesteziju tokom porođaja. Od doktora se očekuje da razbiju mit i dokažu da je za neke majke to najbolji i jedini način zdravog porođaja.

“Često mi traže da razgovaram, ili da obezbjedim epiduralnu anesteziju ženama koje ne samo da osjećaju jak bol tokom porođaja, već i sa ženama koje osjećaju da su razočarale ako zatraže ili moraju da prime epidural. To je osjećanje koje se često pretvara u sramotu“, navodi doktorica Plaat.

Na sastanku Royal Society of Medicine, objašnjeno je kako bol povećava količinu napora koje tijelo mora da načini, povrh sveg napora od samog porođaja, potencijalno povećavajući nivo hormona stresa u tijelu.

Dok ovo ne bi trebalo da ima dugoročne posljedice za zdrave žene sa zdravim bebama, može biti opasno po žene sa određenim medicinskim problemima, ili ako je nerođeno dijete ranjivo.

Istraživanje doktora na Univerzitetu u Pitsburškom medicinskom centru u SAD navodi da je jačina bola koji žene trpe tokom porođaja glavni uzročnik posporođajne depresije.

Ipak, žene se i dalje bore sa komentarima da “nisu prave žene“ i da “nisu stvarno rodile“ ako nisu osjetile bol.

Naime, žena koja se porodila prirodnim putem, bez ikakve anestezije, smatra se “jačom, moćnijom ženom“ od onih koje su primile epidural ili se porodile carskim rezom.

Poznate ličnosti su takođe često kritikovane zato što se odlučuju na epidural i carski rez.