BEBE

3 uzroka stomačnih problema kod beba

Ukoliko vaša beba pati od bolova u stomaku, to može biti zbog više različitih uzroka. U ovom članku objašnjavamo najčešće uzroke i šta može pomoći vašoj bebi.

U prvim sedmicama života, vaša beba se mora naviknuti na mnogo novih stvari. Osim svih dojmova koje dobiva svakodnevno, treba se naučiti i na novu vrstu prehrane. U ovoj fazi navikavanja, lako se mogu dogoditi stomačni problemi kod beba. No, roditeljima nije uvijek lako otkriti tačan uzrok i adekvatno reagirati.

Nadutost

Posebno nadutost kod bebe često uzrokuje bolove u stomaku. Nadutost se javlja kada se u želucu ili crijevima nakupi previše zraka. To može nastati, primjerice, ako dijete brzo doji i proguta previše zraka, ili kada crijeva bebe još nisu naviknuta na normalne probavne procese.

Majke koje doje trebale bi paziti da beba pravilno sisa. Također, okolina u kojoj se beba hrani igra veliku ulogu – što je beba opuštenija, to će lakše dojiti.

Vaša beba je na bočici? Postoji nekoliko bočica za bebe koje su posebno dizajnirane tako da dijete tokom hranjenja proguta manje zraka. Nakon hranjenja, zrak se može izbaciti kroz uobičajeno lagano tapšanje. Držite dijete tako da mu je glava naslonjena na vaše rame i nježno ga milujte ili lagano tapšite po leđima.

Hranu koja uzrokuje nadutost također može predstavljati problem za bebin stomak – kako za majke koje doje, tako i kasnije kada počnete uvoditi krutu hranu. Tipični krivci za nadutost su kupus, luk i mahunarke. Čokolada također može uzrokovati nadutost. Ako niste sigurni koja hrana uzrokuje nadutost, isprobajte izbacivanje pojedinačnih namirnica i promatrajte kako vaša beba reagira.

Alergije

Čak i alergija može biti razlog za bol u stomaku kod vaše bebe. Gluten ili bjelančevine mogu biti uzročnici, a dijete može također imati i netoleranciju na laktozu. To znači da ne može preraditi laktozu iz majčinog mlijeka ili kravljeg mlijeka. Osim boli u stomaku, netolerancija na laktozu uzrokuje simptome poput povraćanja i proljeva. Mnoge bebe također skreću pažnju na sebe vrištanjem.

Kod beba i male djece, određena osnovna namirnica uzrokuje alergijske reakcije u do 90 posto slučajeva. Osim alergije na kravlje mlijeko, druge namirnice mogu također uzrokovati tegobe, poput ribe, jaja ili orašastih plodova, a prema tome i proizvodi u kojima se ove namirnice pojavljuju. Kako biste testirali koja hrana uzrokuje tegobe, trebate ih pojedinačno isključivati jednu po jednu i promatrati reakciju vaše bebe. Mnoge alergije se također mogu utvrditi testovima kod pedijatra.

Kolike

Pojam kolike definira takozvane “grčeve u stomaku”. Kod beba koje puno plaču u prvih tri mjeseca života, često se govori o takozvanim 3-mjesečnim kolikama. To nije bolest u uobičajenom smislu – stručnjaci danas više govore o poremećaju regulacije, kod kojeg dijete ima bolove u stomaku, stoga puno plače, često se pretegne i udara nogama. Lice im je često jako crveno.

Naravno, kolike su vrlo iscrpljujuće i naporne i za bebu i za roditelje. Ali nažalost, u pravilu se ne mogu u potpunosti spriječiti. Koliko god teško bilo – u većini slučajeva napadi plača smanjuju se oko trećeg mjeseca života i prestaju u nekom trenutku. Ali naravno, i ovdje vrijedi: svako dijete se razvija različito, pa je moguće da kolike traju malo duže.

Mnoga djeca osjećaju olakšanje od nježne masaže stomaka u smjeru kazaljke na satu.

Kada je potrebno odvesti bebu pedijatru?

Ako akutni bolovi u stomaku kod bebe traju nekoliko sati i/ili se pojave drugi simptomi poput povraćanja, proljeva, tvrdog stomaka ili visoke temperature, neophodan je hitan posjet pedijatru!!