BEBE

Koje igračke su korisne za djecu od 1 godine?

Kada bebe počinju hodati i navrše godinu dana, dobiju i snažnu želju za igrom. Igra je vrlo važna u toj dobi jer kroz nju uče i razvijaju se .

Dijete postaje sve pokretljivije i ima ogromno zadovoljstvo u slaganju, sortiranju i rušenju predmeta.

Koje igračke su posebno pogodne za djecu od jedne godine u ovoj fazi razvoja, pročitajte u nastavku teksta.

Vaša beba ima 1 godinu i sada službeno više nije beba. Sada se smatra malim djetetom koje će u sljedećim mjesecima napraviti brze razvojne korake u svojoj gruboj i finoj motorici.

Možda već vježba svoje prve korake ili pokušava stati uspravno?

U posljednjim mjesecima vaša beba je već marljivo istraživala svoja osjetila (naše preporuke za odgovarajuće igračke za bebe od 6 mjeseci možeš pronaći ovdje), a kao mališan sada ciljano istražuje svijet oko sebe. Sigurno uzima određene predmete, pomjera ih, pokušava ih slagati, kotrljati, stavljati jedan u drugi ili prevrtati. Edukativne igračke za djecu od 1 godine ciljaju na tu znatiželju i igrom potiču koordinaciju, motoriku i kreativnost.

Koje igračke su dobre za djecu od 1 godine?

Guranje, povlačenje, slaganje, kotrljanje – u prvoj godini života motorički razvoj je važna tema. Nakon prvih pokušaja stajanja i hodanja slijedi puno vježbi ravnoteže prije nego što vaše dijete napokon može sigurno hodati.

Sljedeće igračke su posebno zanimljive za djecu od 1 godine:

  • Igračke za motoričke vještine poput tornja za slaganje, igre ubacivanja i sortiranje, slaganje drvenih kocki i slično
  • Igračke za guranje i povlačenje, poput malih automobila i vozića
  • Muzički instrumenti poput ksilofona ili zvečke
  • Knjige od platna i kartona
  • Mekane kocke
  • Plastične posudice
  • Prve puzzle
  • Igračke koje emitiraju zvukove, svjetla i pokrete, igračke koje reagiraju na dodir

I budući da djeca od 1 godine istražuju svaki predmet, posebno je važno u ovom dobu paziti da igračke budu čvrste i sigurne, izrađene od bezopasnih materijala bez štetnih tvari i da ne sadrže male dijelove koje se mogu progutati.

Koje igračke potiču fine motoričke vještine?

Uz odgovarajuće motoričke igračke, vaše dijete od 1 godine će kroz igru poboljšati svoju spretnost prstiju. Dok slaže drvene kocke, rješava slagalice ili ubacuje oblike u odgovarajuće otvore, istovremeno će razvijati koordinaciju ruke i oka te sticati razumijevanje za veličinu i oblike.

Važno je napomenuti da se u ovoj dobi preporučuju i slikovnice koje su izuzetno važne za razvoj jezika.

Kako bi djeci igračke bile stalno zanimljive,rotirajte ih. Neke spremite na sedmicu ili dvije pa ih potom zamijenite s onima s kojima se dijete do tada igralo, tako će se uvijek iznenaditi “novima”.

 

Photo:freepik.com