BEBE

Vodič kroz život bebe: Treći mjesec

U trećem mjesecu života, beba polako počinje da održava ravnotežu, gube se stereotipni, nagli pokreti i počinje kontrolirati pokrete glave. Kako vrat sve više jača, beba može gledati uokolo i okrenuti svoju glavicu kako bi promatrala nešto što se kreće na udaljenosti od 15-20 cm.

U ovom period, bebe obično skoro udvostruče svoju težinu od rođenja (prosječno napreduju 750 g mjesečno). Grčevi,koji su ih do tada mučili polako jenjavaju,ali počinju problemi sa bolom u desnima,mada će do pojave prvih zubića proteći još dosta vremena.

Razvoj bebe u trećem mjesecu

Beba može:

  • Smiješiti se i gugutati
  • Kontrolirati pokrete glave
  • Uživati gledajući u jarko obojene predmete kao što su ukrasi iznad krevetića ili igračke
  • Igrati se svojim ručicama
  • Držati malu igračku nekoliko trenutaka

Kad beba leži možete uočiti da izvodi mnogo pokreta ručicama i nožicama. Do sada je držala šakice stisnute no sada se one opuštaju. Gledat će svoje ruke i vježbati pokrete prstima.

Beba u trećem mjesecu je komunikativna, smije se…

Prvi smiješak je refleksan ali on veoma brzo postaje društven pa se beba počinje smiješiti kao odgovor na majčin smijeh ili glas. U ovom period roditeljima se preporučuje da počnu uvoditi redovno vrijeme za odlazak na spavanje, kako bi dijete počelo shvatati da su kupanje, pričanje priče i ljuljanje uvod za odlazak u krevetić i na spavanje. Oko trećeg mjeseca mnoga djeca počnu spavati duže vrijeme noću.

 

Foto:www.freepik.com (senivpetro)