BEBETRUDNICEZA MAME

5 razloga za dojenje

Brojna istraživanja potvrdila su da majčino mlijeko predstavlja najbolju hranu tokom prvih mjeseci života djeteta, te da dojenje štiti i bebu i majku od različitih oboljenja.

Donosimo 5 razloga za dojenje:

1.Majčino mlijeko osigurava optimalnu prehranu dojenčeta

Ne opterećuje bubrege djeteta pošto sadrži manje količine kalcijuma, fosfora, natrijuma i kalijuma te osigurava dojenčetu vrlo važne izvore masti (lipida). To se posebice odnosi na esencijalne masne kiseline, zasićene masne kiseline, srednje lančane trigliceride i holesterol. Specifičan sastav masnoća majčinog mlijeka vrlo je važan za optimalan rast i razvoj dojenčeta, posebice njegova mozga i centralnog živčanog sistema.

2.Dojenje smanjuje rizik od razvoja leukemije u dječjoj dobi

Prema nedavno objavljenoj studiji, majčino mlijeko smanjuje rizik od dječje leukemije za 19 posto.

3.Pozitivan učinak na kognitivni razvoj

Tokom ranog dojenačkog razdoblja dojenje, osim nutritivnog značaja, ima i ulogu snažnog emocionalnog povezivanja majke i djeteta, s dugoročnim pozitivnim učinkom. Tako je Fergusson prateći djecu do adolescentne dobi utvrdio da dojena djeca imaju bolju povezanost s roditeljima i bolji kognitivni razvoj.

4.Smanjenje rizika od raka dojke i jajnika

Kada je riječ o majčinom zdravlju, istraživanja su pokazala da majke koje su dojile najmanje godinu dana imaju za 30% manji rizik od raka dojke i 25% manji rizik od raka jajnika ukoliko su dojile najmanje dva mjeseca.

5.Emocionalno zdravlje

Dojenje nije dobro samo za fizičko zdravlje majke već i za mentalno. Studije su dokazale da dojenje značajno smanjuje poslijeporođajnu depresiju i anksioznost.

 

 

Photo:freepik.com