TRUDNICE

Ljetna trudnoća

Zbog visokih temperatura ljeto za trudnice može biti vrlo naporno i stresno. Preosjetljivost na mirise, često mokrenje,mučnine,bolovi i problemi s nesanicom u ljetnim mjesecima postaju još veći problem.Jedan od najčešćih problema su i otečeni zglobovi na nogama.

Pripremili smo nekoliko korisnih informacija i savjeta za ljetne trudnice:

Umjereno izlaganje suncu dobro je za proizvodnju vitamina D,koji je važan za razvoj bebinih kostiju. Također,pomaže apsorpciju željeza i folne kiseline koja bebu štiti od oštećenja leđne moždine.

Ipak,vrijeme provedeno na suncu ograničite na jedan sat,posebno kada su temperature više od 20˚C. Zabranjeno je i sunčanje između 11 i 17 sati.

Sve što je potrebno obaviti van zatvorenog prostora,obavite u jutarnjim ili večernjim satima. Preporučuje se lagana pamučna odjeća i šešir s velikim obodom kako bi dodatno zaštitili tijelo od direktnog izlaganja suncu.

U ljetnom periodu trudnicama se preporučuje korištenje preparata s visokim zaštitnim faktorom. Bez obzira na to da li ste krenuli na plažu ili u posljepodnevnu šetnju, na lice i tijelo nanesite losion sa zaštitnim faktorom 30. Ako je vaša koža osjetljiva,preporučuju se i veći zaštitni faktori. Pokušajte što manje boraviti na jakom suncu i izlagati se štetnim UV zrakama.

Količina vode koja se unosi tokom trudnoće mora biti pojačana. Američki institut za medicinu savjetuje trudnicama unos 2 litre vode dnevno. Nedovoljan unos tečnosti može dovesti do konstipacije, nastanka hemoroida i dehidracije.Dehidracija u trudnoći može biti opasna, stoga je nužno naučiti prepoznati prve simptome i izbjeći je.

Koji su najčešći simptomi dehidracije kod trudnica?

Žeđ je prvi znak da je došlo do dehidracije organizma i ovaj simptom nikako ne treba ignorirati, jer može dovesti do ozbiljnih posljedica.Znaci dehidracije su još i vrtoglavica do koje dolazi zbog pada krvnog pritiska, glavobolja, koja nekada može prerasti u migrenu, umor, mučnina, suha koža, a naročito usne. Tamno žuta boja urina, kao i neugodan miris, također su simptomi dehidracije, iako i vitamini koje trudnice uzimaju mogu biti razlog za ovu pojavu. Svi navedeni simptomi znak su da je već došlo do dehidracije, koja vrlo brzo može dovesti do ozbiljnih poremećaja, komplikacija u trudnoći, pa čak i do prijevremenog porođaja.

Prilagodite svoju prehranu toplijim danima

Najbolja hrana za trudnice tokom ljetnih vrućina:

Jabuka

Ima cijeli niz svojstava, koje ni jedna druga voćka nema, a njen blagotvorni učinak je više puta znanstveno dokazan.Jabuka je korisna za dobar san, protiv hroničnog umora, visokog pritiska, vrtoglavice, glavobolje, migrene, povraćanja, bolesti grla, proširenih vena i opstipacije.

Plod sadrži,pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.Djeca majki koje tokom trudnoće konzumiraju veću količinu jabuka imaju manje izglede za razvoj astme u dobi do pet godina,otkrili su britanski naučnici.

Bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine)

Bogato je esencijalnim antioksidansima beta-karotenom, vitaminom C i vitaminom E. To ih čini jako važnim za zdrav imunološki sistem.

Lubenica

Osim toga što sadrži brojne vitamine i minerale, potrebne budućoj majci i bebi, lubenica blagotvorno utječe i na brojne neugodne pojave koje prate trudnoću, poput mučnine i oticanja. Lubenica je bogata beta-karotenom, koji se procesom metabolizma razgrađuje u vitamin A, kao i vitaminom C i E. To su važni antioksidansi, koji spriječavaju oštećenja izazvana djelovanjem slobodnih radikala. Lubenica ima i višu koncentraciju likopena – moćnog antioksidansa, od bilo kojeg svježeg voća ili povrća.Takođe obiluje vitaminima grupe B, posebno vitaminom B6, koji pomaže u očuvanju imuniteta,pravilno funkcioniranje hormona i živčanog sistema, ima značajnu ulogu u proizvodnji antitijela, a neophodan je i za metabolizam. Bogata je i mineralima: sadrži kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, željezo, selen, cink i bakar.

Super povrće (zelena salata, brokula,paprika i špinat)

Paprika sadrži visoki postotak vitamina C, a njene crvene i narančaste varijante izrazito su bogate beta-karotenom. Pola crvene paprike sadrži 110 mg vitamina C (samo ako je pojedete svježu, ne kuhanu), što je dvostruko od vaše sugerirane dnevne potrebe (RDA). Paprike stimuliraju probavu i to naročito ako ih jedemo svježe ili kao sok te preveniraju zatvor. Pokazale su se dobre i pri stimuliranju cirkulacije. Zbog visokog postotka vitamina C pomažu u ublažavanju simptoma stresa.

Povećanje tjelesne težine, posebno u ljetnim mjesecima, dovodi do formiranja statičkih edema ili otoka nogu. Otoci se javljaju prvo oko skočnog zgloba, a zatim se proširuju na potkoljenice. Pojava edema često izaziva i grčeve u mišićima što trudnici još više otežava kretanje. U smanjenju edema mogu pomoći određeni higijensko dijetetski režimi.Važno je naglasiti da je odmor jedna od prvih mjera. Preporučuje se odmor 3-4 puta dnevno po 30 minuta, uz blago podignute ruke; zatim, tople kupke nogu, kao i masaža nogu esencijalnim uljima.

Plivanje u trudnoći najbolji je izbor rekreacije u kojem se trudnica može dobro razgibati i opustiti uz najmanje opterećenje kostiju i zglobova, budući da voda značajno smanjuje utjecaj težine.Gotovo je isključena mogućnost da bi se prilikom plivanja ozlijedila trudnica ili beba, a najbolja temperatura vode bilo u moru ili u bazenima je između 25 i 30 stepeni. Pazite na čistoću vode u kojoj se kupate, bez obzira na to je li riječ o moru ili bazenu.