Kako prepoznati da se bliži trenutak poroda

U nekoliko zadnjih sedmica trudnoće svaka buduća majka pita se kada bi se porođaj mogao dogoditi i koji su to znakovi da je porođaj počeo. Nemojte se oslanjati na očekivani datum poroda,jer prema nekim podacima samo 5% žena rodi tačno na termin određen u prvom tromjesečju, a 70 % žena rodi unutar desetak dana od tog datuma.

Postoje osnovni pokazatelji da je porođaj započeo, a redosljed pojavljivanja nije presudan:

Braxton-Hicksove kontrakcije (tzv. lažni trudovi) su nepravilne kontrakcije koje pripremaju tijelo za porod. One se ne pojačavaju i ne mijenjaju intenzitet i nisu toliko bolne kao što su prave kontrakcije. Isto tako, više ih osjećate u samom trbuhu nego u leđima, kao što je to slučaj kod pravih kontrakcija.

Spuštanje stomaka – nastaje usljed spuštanja bebe u porođajni kanal.

Zaštitni čep

Zaštitni čep koji zatvara maternicu odvaja se kad se grlić maternice opušta, pripremajući se za porođaj. Obično se pojavljuje mala količina sluzi s tragovima krvi.Nekim ženama sluzni čep uopće ne izađe,a čak i ako izađe, do porođaja može proteći još nekoliko dana. Ipak, potražite savjet ginekologa. 

Prsnuće vodenjaka

Kad dođe do prsnuća plodovih ovoja koji okružuju bebu i plodova voda iscuri van,obično kažemo da je došlo do prsnuća vodenjaka. Nalikuje na iznenadno curenje bistre tečnosti. Veća količina plodne vode obično iscuri odjednom i nastavi curiti. Jednom kad vam vodenjak pukne, svakako kontaktirajte rodilište. Međutim, prsnuće vodenjaka nije znak da je porođaj počeo. Statistika pokazuje da 90 % trudnica rodi tek u sljedećih 48 sati. Ako uočite zelenkastu ili smeđu tečnost prilikom prsnuća vodenjaka obavezno se odmah zaputite u bolnicu.

Bolovi u leđima,povraćanje,nesanice …

Bolovi u donjem dijelu leđa sasvim su normalni. To može biti pokazatelj da su počele kontrakcije maternice. Neke žene osjećaju bolove nekoliko sedmica prije nego što počnu pravi trudovi, a neke ih pak ne osjećaju sve dok ne krene porođaj. Ipak, potražite savjet od doktora.

Važno:

Krvarenje– bilo kakvo krvarenje je znak da se trebate odmah javiti doktoru bez obzira na to u kojem ste mjesecu trudnoće i je li porođaj zaista blizu!