TRUDNICE

Kako prepoznati da se bliži trenutak poroda?

U nekoliko zadnjih sedmica trudnoće svaka buduća majka pita se kada bi se porođaj mogao dogoditi i koji su to znakovi da je porođaj počeo. Nemojte se oslanjati na očekivani datum poroda,jer prema nekim podacima samo 5% žena rodi na termin,a 70 % žena rodi unutar desetak dana od tog datuma.
Postoje osnovni pokazatelji da je porođaj započeo,a redosljed pojavljivanja nije presudan.
Braxton-Hicksove kontrakcije (tzv. lažni trudovi) su nepravilne kontrakcije koje pripremaju tijelo za porod. One se ne pojačavaju i ne mijenjaju intenzitet i nisu toliko bolne kao što su prave kontrakcije. Isto tako, više ih osjećate u samom trbuhu nego u leđima, kao što je to slučaj kod pravih kontrakcija.
Spuštanje stomaka – nastaje usljed spuštanja bebe u poroðajni kanal.
Zaštitni čep
Zaštitni čep koji zatvara maternicu odvaja se kad se grlić maternice opušta,pripremajući se za porođaj. Obično se pojavljuje mala količina sluzi s tragovima krvi.Nekim ženama sluzni čep uopće ne izađe,a čak i ako izađe,do porođaja može proteći još nekoliko dana.Ipak,potražite savjet ginekologa.
Prsnuće vodenjaka
Kad dođe do prsnuća plodovih ovoja koji okružuju bebu i plodova voda iscuri van,obično kažemo da je došlo do prsnuća vodenjaka. Nalikuje na iznenadno curenje bistre tečnosti. Veća količina plodne vode obično iscuri odjednom i nastavi curiti. Jednom kad vam vodenjak pukne, svakako kontaktirajte rodilište. Međutim, prsnuće vodenjaka nije znak da je porođaj počeo. Statistika pokazuje da 90 % trudnica rodi tek u sljedećih 48 sati. Ako uočite zelenkastu ili smeđu tečnost prilikom prsnuća vodenjaka obavezno se odmah zaputite u bolnicu.
Bolovi u leđima,povraćanje,nesanice …
Bolovi u donjem dijelu leđa sasvim su normalni. To može biti pokazatelj da su počele kontrakcije maternice. Neke žene osjećaju bolove nekoliko sedmica prije nego što počnu pravi trudovi,a neke ih pak ne osjećaju sve dok ne krene porođaj. Ipak,potražite savjet od doktora.

Krvarenje – bilo kakvo krvarenje je znak da se trebate odmah javiti doktoru bez obzira na to u kojem ste mjesecu trudnoće i je li porođaj zaista blizu!