BEBEJASLIČKA DOBŠKOLARCI

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka

Nadutost, bol u trbuhu, proljev ili svrbež: Simptomi alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka su toliko raznoliki da dijagnoza često nije očigledna. Osim toga, mogu se javiti ne samo odmah nakon obroka, već i nekoliko dana kasnije.

Ne brinite, otkrit ćemo vam na koje simptome trebate obratiti pažnju kod svoje djece i šta stvarno pomaže u slučaju alergije.

Kao roditelji, želimo samo najbolje za naše mališane. Kada bebi nije dobro, nije uvijek očigledno šta joj nedostaje. Na primjer, kada mališani pate od alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka često ih muče nadutost, bol u trbuhu, proljev ili razvijaju osip i svrbež. Budući da simptomi, uključujući trajne simptome dišnih puteva mogu imati različite uzroke, roditeljima je teško povezati nelagodu. Stoga je još važnije razgovarati o temi alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka. Naime, ova vrsta alergije spada među najčešće alergije na hranu kod dojenčadi i male djece. Iako se alergija obično prevaziđe do školske dobi, dijagnoza je prvotno povezana s puno nesigurnosti i brige.

Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka: Sve o simptomima i liječenju

Šta točno predstavlja alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka? Kod osoba koje su pogođene, imunološki sistem tretira inače bezopasne bjelančevine mlijeka kao potencijalne strane tvari. Mali organizam pokreće obrambene reakcije, što se može očitovati kroz različite simptome. Usput rečeno, alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka nije isto što i intolerancija na laktozu.

Ona nastaje zbog nedostatka enzima laktaze u tijelu – a to se rijetko javlja kod dojenčadi i male djece. Važno je znati da čak i bebe koje su dojene mogu razviti alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka ili simptome ako majka konzumira mliječne proizvode i na taj način dijete dolazi u dodir s alergenom – mlijekom.

Usput rečeno: Iako je dojenje najbolje za dijete, nekada postoje opravdani razlozi za korištenje dječije hrane. Međutim, pregled ponude u drogerijama pokazuje da se većina proizvoda temelji na bjelančevinama kravljeg mlijeka i može izazvati simptome kod postojeće alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka.

Na šta bi roditelji trebali obratiti pažnju? Ako dijete pati od gore navedenih simptoma, često plače, očito se osjeća nelagodno i teško se smiruje, korisno je posavjetovati se s doktorom kako bi se isključila alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka. To se obično postiže putem tzv. eliminacijske dijete, u kojoj dijete strogo izbjegava konzumaciju mlijeka tokom razdoblja od jedne do četiri sedmice.

Ponekad doktor također može provesti kožni ili krvni test, ali sami po sebi ti testovi obično nisu dovoljno pouzdani. Preporučuje se da majke koje doje promijene prehranu. Ako se ne doji, treba razgovarati s pedijatrom o mogućnosti korištenja posebne dječje hrane bez bjelančevina kravljeg mlijeka. Takva hrana može se propisati i dostupna je u apotekama uz recept.

Posebna hrana se koristi na isti način kao i konvencionalna dječija hrana i može se, primjerice, koristiti za pripremu kašica za bebe. Na kraju, alergija se zapravo može potpuno povući, a najkasnije u školskoj dobi 90 posto djece koja su bila pogođena alergijom ponovno podnosi mlijeko bez ikakvih tegoba.

Kod svih gore navedenih simptoma i sumnje na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka uvijek se treba kontaktirati pedijatra kako bi se individualno započela dijagnoza i liječenje. Test na alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka može pružiti prve smjernice, ali rezultat uvijek treba provjeriti s pedijatrom.

 

 

Photo:freepik.com