TRUDNICEVIJESTI

Zimsko voće za trudnice

Jedan od najboljih i najlakših načina zaštite od prehlade, kašlja i gripa je odabir voća koje je dostupno lokalno i sezonski. Ako očekujete bebu i planirate trudnoću, ovo su zimske voćke koje bi trebale biti uključene u vašu prehranu.

Zima donosi hladan zrak,prehlade i gripa ali i obilje sezonskog svježeg voća i povrća koje je široko dostupno na lokalnim tržnicama. Sezonsko voće ima svoja svojstva; primjerice, naranče i nar široko su dostupni tokom zime i obiluju vitaminom C i antioksidansima koji su poznati po jačanju imunološkog sistema i sprječavanju infekcija.

Jedan od najboljih i najlakših načina zaštite od prehlade, kašlja i gripe je odabir voća koje je lokalno i sezonski dostupno.

Ako očekujete bebu ili planirate trudnoću, ovo su zimske voćke koje bi trebale biti uključene u vašu prehranu.

4 najbolje zimske voćke koje možete jesti tokom trudnoće

1.Naranča

Naranče su dobro poznate po svojim prehrambenim prednostima. Vrlo su bogate vitaminom C, stoga će njihova redovita konzumacija pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema. Sprječavaju oštećenje kože i pomažu u apsorpciji željeza, jedne od najvažnijih hranjivih tvari tokom trudnoće. Sadrže folnu kiselinu, koja pomaže u sprječavanju defekata neuralne cijevi. Naranče se mogu konzumirati dodavanjem u salatu, svježi sok (samostalno ili zajedno s drugim voćem).

2.Nar

Ovo voće je puno kristalno oblikovanih bobica/ sjemenki. Nar je bogata željezom, što pomaže u prevenciji nedostatka željeza. Tokom trudnoće, vrlo je koristan za povećanje razine hemoglobina. Također je bogat vlaknima. Održava zdravu probavu i sprječava zatvor. Najbolji način konzumacije je u obliku soka od nara i cikle. Također možete dodati naranču jer će povećati nutritivnu vrijednost i pomoći u apsorpciji željeza.

3.Jabuke

Jabuke, bilo crvene ili zelene, jedno je od najpopularnijeg voća. Ovo ukusno voće bogato je hranjivim tvarima poput vitamina C, A, kalija i pektina. Pektin je probiotik koji pomaže u hranjenju dobrih bakterija u crijevima. Pomažu u probavi i u smanjenju žgaravice jer su bogate netopivim vlaknima. Možete konzumirati jabuke u obliku pite ili soka od jabuka.

4.Kivi

Kivi je bogat folnom kiselinom i vitaminom C. Pomaže u održavanju zdrave kože jer hranjive tvari koje su dostupne u njemu ključne su za tijelo. Konzumiranje kivija tokom trudnoće pomoći će poboljšati kognitivni razvoj bebe. Može se konzumirati kao limunada s kivijem, smoothie ili kao kombinacija kivi i metvica u vodi.

 

 

Photo:freepik.com