VIJESTI

Britanski ljekari razvili aplikaciju za otkrivanje žutice kod novorođenčadi

Ljekari u Velikoj Britaniji su razvili aplikaciju koja bi mogla biti učinkovita i jeftina metoda u testiranju očiju kod novorođenčadi na žuticu. Naučnici su istakli da bi se ovakvim načinom otkrivanja ove bolesti jetre spasilo hiljade života.

Kako piše The Independent, žutica je problem s jetrom koji izaziva žutilo kože i očiju, uzrokuje 114.000 smrti novorođenčadi u svijetu.

Tri četvrtine slučajeva događaju se u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi što znači da rezultati ove pokusne studije naučnika s londonskog univerziteta, mogu biti velika pomoć zdravstvenim radnicima u siromašnijim krajevima svijeta.

“U mnogim dijelovima svijeta babice i medicinske sestre oslanjaju se samo na svoj vid u otkrivanju žutice. A to je, naravno, nepouzdano. Naša metoda osigurava puno precizniju procjenu i garantuje da ozbiljniji slučajevi neće proći neprimjećeni. Čekamo rezultate veće studije, ali uvjereni smo da aplikacijom možemo spasiti hiljade života”, kazao je glavni autor studije Terence Leung sa univerzitetskog odjela za biomedcinsko inžinjerstvo.

Žuticu uzrokuje previsok nivo bilirubina, hemijskog spoja koji nastaje uobičajenom razgradnjom crvenih krvnih ćelija.

Većina slučajeva je bezopasna, ali u nekim neurotoksičan oblik bilirubina može ući u mozak i uzrokovati smrt ili cerebralnu paralizu i oštećenja sluha i vida.

Kod novorođenčadi kod kojih se sumnja na žuticu ispituje im se krv u rodilištima, ali problem je u tome što se mnogi slučajevi naknadno pojavljuju kada dijete stigne kući.

U ovoj malenoj studiji naučnici su fotografisali 37 novorođenčadi koji su upućeni na vađenje krvi zbog sumnje na žuticu. Fotografije su zatim obrađene kako bi se uklonile distorzije zbog pozadinskog svjetla i samo po žutilu očiju predvidio nivo bilirubina.

Rezultati su zatim upoređeni s rezultatima ispitivanja krvi. Algoritam je tačno identificirao sve slučajeve koji su zahtijevali liječenje, ali je nešto manje uspješno odvojio one koji nisu trebali tretman.

Postotak uspješnosti uporediv je s bilirubinometrom, ručnim uređajem koji kroz kožu mjeri njegov nivo i preporučuje se babicama na korištenje, ali košta 6.000 dolara.

Trenutno je u toku ispitivanje aplikacije na puno većem uzorku, tačnije na više od 500 beba u afričkoj državi Gani.