BEBEJASLIČKA DOBVIJESTIVRTIĆKA DOB

Šta i koliko bi bebe i mala djeca trebala piti?

Mnogi roditelji se pitaju šta beba može i treba piti?

Savremena pedijatrija ne preporučuje davanje vode bebama mlađima od šest mjeseci koje doje. Koliko god vam se tokom ljeta činilo potrebnim dojenoj bebi dati malo vode, to nije neophodno.

Naime, za male bebe prevelika količina vode u organizmu može biti i opasna – voda može opasno smanjiti količinu natrija u djetetovom organizmu.

Bebe mlađe od šest mjeseci, koje se isključivo hrane majčinim mlijekom ne trebaju dodatnu vodu. Majčino mlijeko u sebi sadrži oko 88% vode.

Treba li moja beba zaista samo mlijeko?

Potpuno dojene bebe dobivaju dovoljno tekućine iz majčinog mlijeka. Iznimke je moguće napraviti samo kod beba sa napunjenih 6 mjeseci, koje su na mliječnoj formuli te bi tokom vrućina trebalo im dati i vode. To ne bi trebale biti velike količine, tek nekoliko žličica, kako bi se bebi utažila žeđ, bez da se poremeti ritam hranjenja. Također, ako je beba bolesna ili ima povišenu temperaturu, moguće je napraviti iznimke i ponuditi ih sa nekoliko žličica vode.

Kad bebe počnu jesti krutu hranu, tada im možete početi nuditi i vodu.

Vodu im ponudite nakon obroka. Ako beba pije prije obroka, napunit će želudac tekućinom i neće moći pojesti svoj pripremljeni obrok.

Koliko bi moja beba trebala unositi tečnosti?

Odjel za istraživanje dječje prehrane u Bochumu preporučuje sljedeće kao dnevni obrok:

  • Od 6. mjeseca života (ili za bebe koje već jedu kašice ): cca 200 ml
  • Od 1 godine: cca 700 ml
  • Od 3 godine: cca 800 ml
  • Od 6 godina: cca 1 l

Šta je najbolje da pije moja beba?

Nakon 6.mjeseci života bebi postepeno uvodite vodu i nezaslađene čajeve.
Voda iz slavine: pobrinite se da u vašoj kući nema starih olovnih cijevi. Ako želite biti potpuno sigurni, raspitajte se o vrijednostima urana i nitrata u vodi. Za hranjenje dojenčadi vrijednost urana ne smije prelaziti 2 mikrograma po litri, a sadržaj nitrata mora biti manji od 10 miligrama po litri.

Čaj: Prikladne vrste čajeva su: voćni i biljni čaj te čaj od šipka, sljeza i kamilice. Obavezno pripazite da su čajevi bio proizvodnje i nikako ne uvoditi instant dječije čajeve. Nažalost, većina instant čajeva je zašećerena i tako potiče karijes i pretilost.

Je li i čaša mlijeka piće?

Ne, mlijeko je obrok i ne gasi žeđ.

Voćni sokovi: treba li ih moja beba piti?

Voćni sokovi u prehrani beba su još uvijek nešto oko čeka se stručnjaci razilaze u mišljenju. Istraživački odjel za dječju prehranu u Bochumu smatra ih potpuno nepotrebnim: uostalom, dijete dobiva važne vitamine kroz dohranu i mlijeko. Ako ipak želite s vremena na vrijeme počastiti svoje dijete voćnim sokom, trebali biste pažljivo pogledati sadržaj na kupovnim sokovima jer mnogi posebni napici za bebe su zaslađeni i stoga se ne preporučuju. Bolja opcija je da kupite organski voćni sok i zatim ga razrijedite.

Iz čega beba treba piti: bočice ili šalice?

Otprilike od osam mjeseci bebe mogu naučiti piti iz šalice.