BEBE

Čime njegovati bebinu kožu?

Svaka mama želi da koža njezine bebe bude glatka, ružičasta i njegovana. Međutim, događa se da zbog primjene pogrešnih proizvoda ili pretjerivanja u korištenju baby kozmetike postignete suprotan učinak.

Evo nekoliko činjenica o kojima treba povesti računa kada birate proizvode za njegu bebine kože…

Sapun

Sapun se koristi s ciljem da odstrani naslage s površine bebine kože, bilo da je riječ o vanjskim česticama, kao što su prašina, ili, pak, produkti kože. Također, pranjem se sprječava razvoj bakterija. Ispitivanjima je dokazano da su za bebinu kožu najbolji neutralni sapuni bez boje i mirisa. Napomenimo i to da ne treba pretjerivati s primjenom sapuna, jer se na taj način uništava zaštitni omotač kože.

Pjena i šampon

Ovi preparati moraju biti blagi i ne smiju sadržavati tvari koje iritiraju nježnu bebinu kožu. Ovo je posebno važno pri izboru šampona za bebinu kosicu kako bi se spriječilo “peckanje” očiju.

Novorođenim bebama ne treba prati glavicu šamponom, već samo vodom. Kasnije, kada dijete malo poraste, možete početi upotrebljavati dječiji šampon. Preporučljivi su oni koji sadrže ekstrakt kamilice ili lavande.

Ulje za bebe

Većina pedijatara ne preporučuje nanošenje ulja, iako na tržištu postoji širok spektar tih proizvoda. Ako je vaš stav drukčiji, savjetujemo vam da ga ne upotrebljavate svakodnevno, nego, na primjer, samo prilikom masaže. Točno je da ulje stvara zaštitni sloj na bebinoj koži, te je tako štiti od štetnog učinka prljavštine, ali ono zatvara pore i sprječava kožu da “diše”.

Puder

Dječiji puder je koristan kozmetički preparat, ali pod uslovom da se pravilno nanosi. On se nanosi isključivo na potpuno suhu kožu i to u vrlo tankom sloju, jer se u protivnom višak pudera pretvara u grudice koje mogu izazvati crvenilo. Svi puderi za bebe su dobri, bez obzira na “marku”, a koji ćete odabrati ovisi o ukusu i iskustvu.

Vodite računa o tome da beba ne udahne čestice pudera!

Losion

Losioni su pogodni za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoća, a na koži ostavljaju tanak, mastan sloj koji ne ometa njezine prirodne funkcije. Međutim, ako redovito kupate bebu i njegujete njezinu kožu odgovarajućom kremom, losion je potpuno suvišan.

Krema

Ovo je najvažniji proizvod u bebinoj kozmetičkoj “torbici”. Nakon pranja i eventualnog čišćenja uljem (ili losionom), kremom je potrebno zaštititi sva mjesta i pregibe na kojima je koža izložena trenju i nečistoći.

Lice vaše bebe nemojte “njegovati” kremama koje sadrže ulja jer su suviše masne, te zatvaraju pore. Za lice koristite običnu baby kremicu.

Savjet plus

Nije važno za koji ćete se kozmetički proizvod odlučiti, već nanosite li ga pravilno i ne pretjerujete s njegovom primjenom, jer ćete tako izazvati suprotan učinak.