BEBE

Važnost faze naručja

Mnogi mladi roditelji dvoume se oko pitanja mogu li pretjerati s nošenjem djeteta i može li se dijete na taj način razmaziti?

Novije spoznaje psihologa i pedijatara potvrđuju kako nošenje djeteta do 8. mjeseca života donosi isključivo višestruke koristi u razvoju i napretku djeteta, a o mogućnosti da ga razmazimo u tako ranoj dobi ne može se ozbiljno govoriti.

Posljednje istraživanje koje su sproveli stručnjaci iz Nacionalne dječije bolnice u Ohaju pokazuje da držanje bebe u naručju, nježan dodir i maženje, značajno doprinosi razvoju mozga, posebno kada je riječ o bebama koje su prijevremeno rođene.

Istraživači su ispitivali 125 novorođenih beba, kako prijevremeno rođenih, tako i onih rođenih u terminu. Prijevremeno rođene bebe su imala manju reakciju i manji odgovor na dodir od beba rođenih na vrijeme, posebno one koje su bile izložene određenim medicinskim procedurama. Međutim, prijevremeno rođene bebice koje su češće i više bile izložene nježnim dodirima majke i oca, kasnije su pokazivale jaču reakciju na dodir.

Dr. Nathalie Maitre, koja je vodila cijeli projekat istraživanja, dala je jednostavan zaključak da su upravo nježni dodiri podrške i ljubavi doprinjeli razvoju mozga.

„Pobrinite se da vaša beba dobija nježne, osjećajne dodire podrške. Kontakt ’koža na kožu’ je od suštinske važnosti koji će pomoći da se mozak vaše bebe brže razvije i da reaguje na način sličan onom dok su bile u maminom stomaku“, pojasnila je dr Maitre.

U naručju roditelja u prvim mjesecima života dijete je na izvoru poticaja svih vrsta. Logično je stoga da se nošena djeca mentalno i fizički brže razvijaju. Nošeno dijete, izloženo majčinom govoru, pjevanju, šaputanju i gestama brže progovara od svojih vršnjaka.

Dakle, dodir je važan. I stoga, držite vašu bebu u naručju kad god ste u prilici jer dodir ima mnogo veći značaj na njen razvoj nego što mislimo.