TRUDNICE

Plivanje u trudnoći

Ne samo da je plivanje u trudnoći sigurno, uz poštovanje nekih pravila, nego ga mnogi doktori smatraju najboljim sportom za trudnice.

Plivanje u trudnoći je najbolji izbor rekreacije u kojem se trudnica može dobro razgibati i opustiti uz najmanje opterećenje kostiju i zglobova, budući da voda značajno smanjuje utjecaj težine.

Gotovo da je isključena mogućnost da bi se prilikom plivanja ozlijedila trudnica ili dijete, a najbolja temperatura vode bilo u moru ili u bazenima je između 25 i 30 stepeni,savjetuju stručnjaci.

Ujedno upozoravaju da je u posljednjemu mjesecu trudnoće potreban određeni oprez. Trudnice mogu plivati tokom cijele trudnoće, sve do posljednjeg mjeseca i koliko god mogu, naravno, pod uvjetom da se dobro osjećaju.

U posljednjemu mjesecu trudnoće, međutim, postoji veći rizik razvoja upale u maternici pa se stoga ne preporučuje boravak u vodi ako nije iznimno čista. Pri tome doktori napominju da termalne vode nisu primjerene za kupanje trudnica.

Inače, sve trudnice koje rado plivaju trebale bi voditi računa o higijeni vode i okolnih prostora, osobito u slatkovodnim bazenima. Ako higijena vode nije dobra, postoji mogućnost nastanka upale rodnice ili kože koja je zbog hormonalnih promjena tokom trudnoće osobito osjetljiva i zato sklonija upalama.

Iako je liječenje tih upala vrlo jednostavno, ipak ih je bolje izbjeći dobrom preventivom koja uključuje: češće plivanje i kraće zadržavanje u vodi, presvlačenje kostima, obvezno tuširanje nakon kupanja u bazenima i upotreba vlastitog ručnika.