TRUDNICE

Da li je kafa štetna u trudnoći?

Istraživanja na temu štetnosti konzumiranja kofeina u trudnoći je iz dana u dan sve više. Najnoviji podaci ukazuju na to da ukoliko ne možete u potpunosti da se odreknete kafe, 2 do 3 šoljice dnevno ne predstavljaju rizik za bebu.

Omiljena, ali štetna navika zvana kofein

Kofein je prirodni stimulans i diuretik. Budući da je kofein stimulans, povećava krvni pritisak i srćanu frekvenciju (broj otkucaja srca), dvije stvari od kojih se ni jedna ne preporučuje tokom trudnoće.

Kofein također povećava učestalost mokrenja što uzrokuje smanjenje razine tekućine u tijelu i može dovesti do dehidracije.

Kofein kroz posteljicu dolazi do bebe. Iako će mama vjerovatno bez problema biti u mogućnosti da apsorbuje i obradi veće količine kofeina, beba neće moći. Bebin metabolizam još uvijek sazrijeva, te ne može u potpunosti obraditi kofein. Kofein je stimulans te može uzrokovati promjene u spavanju ,i kod mame a i kod bebe, u kasnijim fazama trudnoće.

Na osnovu dosadašnjih spoznaja i istraživanja,stručnjaci preporučuju maksimalno 150 mg kofeina dnevno.

Veoma je važno voditi računa da se kofein ne nalazi samo u kafi.Pored kafe, može se pronaći i u čaju, gaziranim pićima i čokoladi.