TRUDNICE

Trudnoća poslije 35.-te godine

Uobičajena dob u kojoj žena rađa prvo dijete tokom protekla dva desetljeća dramatično je porasla. Žene se sve više odlučuju postati majkom u kasnijoj dobi.

Broj žena koje dobiju prvo dijete između 30-te i 40-te godine,udvostručio se u posljednih 15 godina.

Ženska plodnost počinje opadati nakon 35-te godine,što znači da su ovulacije manje redovite i kvaliteta jajnih stanica opada s godinama. Neredovitim ovulacijama može doći do otpuštanja više od jednog jajašca,što ženama iznad 35.godina povećava mogućnost blizanačke trudnoće.

Ipak,danas žene u većoj mjeri posjećuju doktora u ranom razdoblju trudnoće što je veoma bitno kada je u pitanju začeće i zdrava trudnoća.

Treba razmišljati o stvarima koje možete poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe tokom trudnoće.

1) Redovna i rana prenatalna skrb

Prve sedmice trudnoće su vrlo važne za bebin razvoj.Rana i redovna prenatalna skrb može povećati mogućnosti za sigurnu trudnoću i zdravo dijete.Prenatalna skrb uključuje pretrage, redovne preglede, trudnoću i porođaj, edukaciju,savjetovanje i pomoć.Prenatalna skrb također može uključivati dodatne preglede za žene starije od 35.godina.To omogućava doktoru da bude ispred zdravstvenih problema koji su češći kod žena koje su starije kada zatrudne.Na primjer,žene starije od 35.godina mogu imati povećani rizik od trudničkog dijabetesa, preeklampsije i vaginalnog krvarenja. Pregledom,doktor će provjeriti krvni pritisak, testirati urin i testirati razinu glukoze u krvi. Na taj način,bilo koji potencijalni problemi mogu biti otkriveni i liječeni na vrijeme.

Trudnice bi trebale razmisliti o dodatnoj prenatalnoj dijagnostici za žene starije od 35. godina jer pomaže odrediti i rizike za dijete.

2) Prenatalni vitamini

Za zdravlje majke i bebe savjetuje se uzimanje prenatalnih vitamina tokom trudnoće. Sve žene u reproduktivnoj dobi trebale bi uzimati dnevno vitamine koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline.Uzimanje dovoljno folne kiseline svaki dan prije i tokom prva tri mjeseca trudnoće može pomoći u prevenciji oštećenja bebinog mozga i leđne moždine.

Važno:Obavezna je konsultacija sa doktorom prije korištenja dodataka prehrani i lijekova u trudnoći.

3) Kako možete smanjiti rizik od problema u trudnoći

Redovna briga o sebi će vam pomoći da otklonite sve postojeće zdravstvene probleme te vas zaštititi od trudnićkog dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Obavljajte i ostale redovne preglede kod doktora. Obavezno posjetite stomatologa. Zdravi zubi i desni smanjuju mogućnosti prijevremenog poroda i rađanje djeteta sa niskom porođajnom težinom.