BEBEJASLIČKA DOBVRTIĆKA DOB

Igračke prema uzrastu djeteta

Igranje s igračkama je važno za razvoj djece jer zapravo kroz igru oni uče o sebi i svijetu u kojem žive. Međutim,većina roditelja griješi kupujući djeci komplikovane i skupe igračke. Umjesto toga, odaberite one koje su jednostavne, zabavne i primjerene njihovom uzrastu.

Pravilno odabranim igrama možete potaknuti dječiji um, razvoj kognitivne i emocionalne inteligencije.

Igračke prema uzrastu djeteta:

U prva tri mjeseca bebe ne mogu manipulirati predmetima pa uče isključivo gledajuči, slušajući i opipavajući.

Zabavit će ih i promatranje u ogledalu,iako se ne prepoznaju. Bebe vole crno-bijele uzorke, kontrastne i jarke boje, pa možete u blizini krevetića postaviti takve ukrase.

U ovoj dobi uživaju i u zvukovima pa im možete puštati muziku ili pjevati uspavanke. Pokretne viseće igračke (mobili) koje proizvode nježne zvukove puno su im zanimljiviji od nepomičnih stvari. Čarapice ili narukvice sa zvečkom vrlo su poticajne jer će beba uživati otkrivajući kako proizvodi zvuk.

U dobi od tri do šest mjeseci vrijeme je za zvečke i “grickalice”. Kolutovi za zubiće i “grickalice” spas su za bolno izbijanje zubića. Ohladite ih u hladnjaku, nikako u zamrzivaču. U ovoj dobi bebin interes zaokupit će i tzv. Baby Gym, interaktivna prostirka na kojoj je luk s igračkama. Bebinu pažnju privlače i dodaci za krevetić, kolica ili autosjedalica s nanizanim igračkicama. Ovo je također pravo vrijeme za zvečke.Posebno su zanimljive prozirne,tako da beba može vidjeti šta to stvara buku.

Nakon šest mjeseci bebina igra postaje življa. Može uzeti žlicu i lupati po stolu ili zdjelici, snažno zveckati ključevima i udarati jednom igračkom o drugu. Tokom sljedećih mjeseci beba će se sve više kretati – od sjedenja, okretanja, podizanja na koljena i dlanove pa do puzanja i prvih koraka. Razvija se i pincetni hvat pa može podignuti sitnije stvari s poda. Treba paziti da je prostor u kojem dijete boravi siguran.

U dobi od šest do devet mjeseci fasciniraju ih lopte. Kad dijete počne puzati, zabavljat će ga potjera za loptom ili autićima u sobi. Pametan izbor igračke za ovu dob je staza za puzanje ili muzička prostirka.

U dobi od devet do dvanaest mjeseci preporučuju se:

Knjige od platna i kartona
Mekane kocke
Plastične posudice
Igračke koje proizvode zvukove
Igračke na guranje ili povlačenje
Prve puzzle

Kako bi djeci igračke bile stalno zanimljive,rotirajte ih. Neke spremite na sedmicu ili dvije pa ih potom zamijenite s onima s kojima se dijete do tada igralo, tako će se uvijek iznenaditi “novima”.

Photo:freepik.com